Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Robotkopterid õpivad ise lendama VIDEOD

04. september 2008, 12:30

USA Stanfordi ülikooli teadlased on loonud
tarkvara, mille abil robotkopterid suudavad ise õppida keerulisi juhtimisvõtteid
kõige vilunumatelt kopteripilootidelt.

Heade juhtimisoskustega inimene juhib raadio teel minikopterit, mis on pungil täis sensoreid. Seal on kiirendusmõõturid, güroskoobid ja magnetomeetrid. Tarkvara jälgib piloodi tegevust ning sensoritelt tulevat infot, et samasuguste juhtimisvõtetega hakkama saada. Lisaks inimese poolt antud juhtimiskäskluste matkimisele peab tarkvara suutma arvesse võtma ka seda, et tuul võib muutuda ning lennu käigus võib ette tulla ka muid takistusi.

Kuigi tarkvara on väga nutikas, võib igaüks, kes vaevub robotkopteri lendu vaatama, veenduda, et Stanfordi kopter pole veel sugugi täiuslik. Tõsi, kaosest suudab lennumasin siiski end kuidagiviisi välja rabeleda.

Samasuguseid iseseisvaid lennumasinaid püütakse ehitada paljudes maailma ülikoolides. Georgia tehnoloogiaülikoolis on ehitatud robotkoptereid, mis suudavad maanduda kindla kaldega pinnale. Massachusettsi tehnoloogiainstituudis on aga loodud lennukid, mis saavad hakkama vertikaalse täppismaandumisega.

Teadlaste sõnul on robotkopterite õppimisvõime muljetavaldav, sest kopter peab pidevalt hakkama saama heitlike oludega. Tuul muutub pidevalt ning neid muutusi pole lennuprogrammi võimalik kuidagi sisse kirjutada.

Kus võiks sellised kopterid kasutust leida? Näiteks võiks nende abil teha seirelende, avastamaks metsatulekahjusid, kuid ilmselt on neist eeskätt huvitatud sõjatööstus.

Vaata mõnda videot Stanfordi kopteri lennuoskustest.

Esiteks maandumine:

Akrobaatikatrikid:

Kaosesituatsioon:


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2008, 12:55
Otsi:

Ava täpsem otsing