BÖRS: Ameerika aktsiad järsus languses

05. september 2008, 02:41

Ühendriikide aktsiad kukkusid kui
suurenenud töötushüvitiste maht süvendas muresid, et majanduslik olukord riigis
on halvenemas ning nafta hinna langus viis energiatootjad allapoole.


Catepillar, Boeing ja United Technologies olid suurima mõjuga langejad tehnoloogiafirmadest kui kõrgem töötuse määr süvendas muresid seoses reedel ilmuva igakuise palgaülevaatega. Exxon Mobil tiris energiaaktsiad madalaimale tasemele alates veebruarist samuti langesid pangad ja vahendusfirmad, kirjutas Bloomberg.

Standard Poor`s 500 langes kolmandat päeva järjest kukkudes täna 3% 1236,83 punktile. Dow Jones kaotas ja 3% lõpetades päeva 11188,23 punktiga. Nasdaq libises 3,2 % võrra allapoole 2259,04 punktini. Täna langes New Yorgi börsil iga tõusnud aktsia kohta 11 aktsiat.

“Kui vaadata andmeid, mis meil on Ühendriikide ja maailmamajanduse kohta siis lähevad asjad ainult halvemaks ning see paneb mind uskuma, et nõudlus on aeglustumasa ning aeglustumas päris kiiresti” ütles Invesco Ltd strateeg Diane Garnick.

Aktsiahinnad hakkasid langema kui Ühendriikide Tööministeerium teatas hommikul, et töötushüvitisi soovis viimase viie aasta suurim arv ameeriklasi ning müügitempot kiirendas nafta hinna langus keskpäeval.

Catepillaril oli kõige järsem langus alates 2006 aasta oktoobrist, kaotades 5,6 %. Boeing taganes 4,6% võrra, firma langust suurendas ja ametiühingu streigiähvardus, mis viivitaks veelgi uue mudeli 787 tarneid. United Technologies 3,8%.

Tööministeeriumi andmete kohaselt suurenes töötute ameeriklaste arv 3,435 miljonini, mis on kõrgeim alates 2003 aastast, reedel avaldatakse aga igakuised palgaülevaated, millest selgub kui suurest hulgast töötajatest on ettevõtted loobunud.

Maailma suuruselt kolmas ehitusseadmete valmistaja Terex kaotas 20% kui teatas, et selle aasta kasum tulen seoses Ühendriikide ja Euroopa turu “pehmenemisega” oodatust väiksem.

Energia ja toormaterjalide tootjad langesid üle 2,2% kui nafta, kuld ja vask tegid suure hinnalanguse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. September 2008, 00:45
Otsi:

Ava täpsem otsing