Euroopa kosmosesond uuris kummalist asteroidi

08. september 2008, 21:54

Laupäeval jõudsid Euroopa
kosmoseagentuurini (ESA) esimesed pildid Maast 360 miljoni kilomeetri
kaugusel asuvast asteroidist. Tegemist on osaga suuremast uurimisprojektist,
mille eesmärgiks on paremini mõista planeetide ja Maa enda päritolu ja
tekkelugu.

Pildid toimetas Saksamaal Darmstadtis asuva kontrollkeskuseni Euroopa kosmosesond Rosetta, mis möödus Marsi ja Jupiteri vahelisse asteroidivöösse kuuluvast Steinsi asteroidist reede õhtul, kirjutas Reuters.

Steins on ebakorrapärase kujuga pisike asteroid, mille diameeter on vaid 4,6 km. Ilmselt on tegemist päikesesüsteemi varases arengujärgus eksisteerinud suurema asteroidi tükiga. Asteroid koosneb teadlaste hinnangul peamiselt silikaatsetest mineraalidest, rauda sisaldab see vähe või üldse mitte. Kogutud andmete abil püüavad teadlased mõista, miks on uuritud asteroid ebatavaliselt hele.

"Steins võib olla küll väike, kuid teadusele on tal palju öelda,” ütles ESA üks juhtidest David Southwood. „Mida paremini me mõistame erinevaid asteroiditüüpe, seda paremini mõistame ka oma planeedi päritolu ja minevikku.”

Ta lisas, et uute teadmistega loodavad teadlased vähendada ohtu, mida asteroidid võivad Maale tekitada.

Rosetta instrumendid uurisid asteroidi orbiiti, pöörlemist, kuju ja tihedust. ESA sõnul näitasid pildid, et asteroidil leidub mitmeid väiksemaid ja kaks suurt kraatrit, seega peab asteroid olema väga vana. Üks kraatritest oli koguni kahekilomeetrise läbimõõduga.

Rosetta saadeti teele 2004. aasta märtsis. Missiooni tipphetk saabub 2014. aastal, mil kosmoselaev vabastab seadme, mis peaks tegema esimese kontrollitud maandumise komeedile 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. September 2008, 10:47
Otsi:

Ava täpsem otsing