Millal leitakse külmetushaiguste ravim?

15. september 2008, 20:17

Viirusi, mis põhjustavad suhteliselt
sarnaste sümptomitega külmetushaigusi on sadu. Asjaolu, et mõnikord võib lihtne
viirushaigus inimese hauda viia, on andnud taas hoogu külmetushaiguste
ravimite ja vaktsiinide otsingutele.

Nende otsingute suurim probleem on selles, et külmetushaigusi põhjustavaid viirusi on sadu, kirjutas New Scientist. Seega võib ravim või vaktsiin osutuda tõhusaks teatud ühe kindla viiruse või viirustetüübi puhul, kuid sellest pole mingit abi teiste viiruste puhul.

Enamasti on külmetushaigused üpris leebe kuluga ja kui neil uutel ravimitel peaks olema vähimaidki kõrvaltoimeid, siis võib juhtuda, et kõrvaltoimed on haigusest endast hullemad. Selline ravim ei saaks kunagi ravimiametitelt heakskiitu ega müügilube, seetõttu on ravimitootjad keskendunud ravimitele, mis aitavad külmetushaiguste sümptomeid vaid leevendada.

Siiski on käimas töö mõningate vaktsiinide ja ravimite kallal, millest võiks olla abi nende viiruste vastu, mille tagajärjed on suurema tõenäosusega tõsisemat laadi. Nii lastel kui vanadel inimestel raskemini kulgev respiratoorse süntsütiaalviiruse (RSV) vaktsiin on parajasti kliiniliste katsete faasis. Vaktsiin põhineb nõrgestatud viirusel, mida tilkadena vaktsineeritavale ninna pritsitakse. Samuti on töö käimas ravimite kallal, mis on mõeldud rinoviirustele. Kõige kaugemale on jõutud ravimiga Pleconaril, mis takistab rinoviiruse valkudel rakkudele kinnitumist. Ravim vähendab nii külmetushaiguse sümptomeid kui ka haiguse kestust.

Kuid kindlate viiruste tarbeks mõeldud ravimitest on vähe abi, kui pole teada, milline viirus on just teie külmetushaiguse põhjustanud. Arstide kasutuses pole kiirmeetodit, mis võimaldaks sellele küsimusele kiiresti vastuse anda. Ka selliste süsteemide väljaarendamise kallal on töö käimas, enamasti püütakse leida kindlaid DNA või RNA järjestusi, kuid ühegi sellise diagnoosisüsteemi turuletulekut pole loota veel niipea.

Üks lahendus võiks olla võtta külmetushaiguste hooajal viirusvastaseid ravimeid, näiteks Cidofoviri, mis suudavad kaitsta adenoviirustesse nakatumise eest. Kuid jällegi: on adenoviirused põhjustanud vaid mõne protsendi külmetushaiguste juhte, seega ei ole ravimist saadav eeldatav kasu ning ravimi võimalikud kõrvaltoimed mõistlikus tasakaalus. Ainsaks erandiks on enneaegsena sündinud lapsed, kellele RSVsse nakatumine võib kaasa tuua surma.

Seni, kuini kõik viirustega nakatunud ei saa end mõneks nädalaks muust maailmast eralduda, et olemasolevad viirused kandjate puuduses välja sureks, pole lootustki, et meil õnnestub viirusi seljatada. Lisaks: aeg-ajalt kolivad mõned loomadelt pärit viirused inimestele üle.

Lisaks on küsitav, kas viirushaigustega üldse tasub võidelda? „See on puhas spekulatsioon, kuid külmetushaigused võivad pakkuda meile kaitset hoopis tõsisemate viiruste eest“ ütles USA Tuftsi ülikooli professor Joel Weinstock. Ehk siis mõnepäevane nohu on hind, mida tuleb maksta selle eest, et immuunsüsteemi kaitsemehhanismid oleksid korralikult ärkvel.

Loe ka: Kuidas hoiduda külmetushaigustest?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2008, 15:11
Otsi:

Ava täpsem otsing