BÖRS: Ameerika aktsiad tõusulainel

17. september 2008, 00:48

Ootused, et Föderaalreserv päästab American
International Groupi (AIG) kokkukukkumisest viisid Ühendriikide aktsiad
tõusujoonele, aidates Standard Poor`s 500 indeksil taastuda seitsme aasta
kõige järsemast langusest.

Põhilised indeksid kõikusid täna pidevalt tõusu ja languse vahel. Merrill Lynch Co juhtis finantsaktsiate 6,2 % suurust rallit peale eile mõõdetud suurimat pankade, vahendajate ja kindlustajate suurimat langust alates 1989 aastast, kirjutas Bloomberg.

Standard Poor`s 500 suurenes 1,8 % 1213,59 punktini. Dow Jones kasvas 1,3% lõpetades päeva 11059.02 punktiga. Iga langenud aktsia kohta tõusis täna New Yorki börsil kaks aktsiat.

“See on turg, mis ei vaata põhinäitajaid vaid käib edasi-tagasi vastavalt kuulujuttudele ja ajalehtede pealkirjadele ning on ajutiselt eemaldunud põhilisemast analüüsist” ütles Hartfordi pea investeermisstrateeg Quincy Krosby.

Ühendriikide aktsiad suutsid üle olla Venemaa Micex`i börsi 17% suuruse langusega alanud langustrendist, mis ajas allapoole toorainete hindu üle maailma. Lühikese tähtajaga laenude intressid kahakordistusid ning mured AIG võimaliku kokkukukkumisega kasvasid. Kõik aktsiagrupid Standard Poor`s 500 indeksis tõusid välja arvatud telefonifirmad ja tootmisvahendite tootjad.

Hommikul langes Standard Poor`s 500 peaaegu 2% tõustes korra vahepeal seoses intressimäärade muutmise kahtlusega kuid pöördus siis tagasi langusse. Viimase minuti rallimine tuli siis kui riigipoolsed regulaatorid teatasid, et on siiski otsustanud AIG`l kokkukukkumist aidata, kuid kindlat infot ei jagatud selle kohta sest läbirääkimised on konfidentsiaalsed. Kuid kindlustaja kadumine tooks rahandusfirmadele umbes 180 miljardit dollarit kahju.

AIG langes 21% 3,75 dollarini. Ühendriikide lääneranniku suurim pank Wells Fargo Co rallis 13 % peale teadet, et Lehmani pankrot omab firmale tagasihoidlikku mõju.

Samuti on aktsiad tõusnud seoses oktoobris kohale toimetatava nafta hinna langusega 91,49 dollarini barreli eest kuna muretsetakse, et hädad Wall Streetil võivad vähendada maailmamajanduse nõudlust nafta järele.

Ühendriikide tööministeerium teatel vähenesid elamiskulud riigis augustis esimest korda kahe aasta jooksul kui naftahind langes ning aeglustuv majandus jahutas inflatsiooni. Riigi tarbijahinnaindeks kahanes 0,1% võrra.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. September 2008, 00:47
Otsi:

Ava täpsem otsing