SEB Enskilda: näeme jahenemise positiivset mõju

17. september 2008, 17:50

SEB Enskilda direktor Priit Koit ütles
tänasel Äripäeva ja Advokaadibüroo Sorainen ettevõtete ostu ja müügi seminaril,
et näeb majanduse jahenemise positiivset mõju.

"Oleme näinud, et Eesti ettevõtja on väga kohanemisvõimeline. Kui vahepeal oli laenuraha nii palju, et polnud vaja müüa põhitegevusega mitteseotud valdkondi, siis nüüd tegeldakse sellega. Näeme selles majanduskeskkonna jahenemise positiivset mõju," rääkis Koit.

Kuna ostjad enam tormi ei jookse, tuleks Koidu sõnul teha müügiprotsess võimalikult lihtsaks. Ostjat tuleks veenda, et ettevõte on jätkusuutlik ka tulevikus.

"Võib-olla on siin kaalutluse koht, kas praegu on õige aeg müüa," märkis Koit. "Võib-olla tuleks siin olla hoopis ostja poole peal, laieneda kas horisontaalselt või vertikaalselt ning valmistada sellega ette müüki tulevikus. Paljude ostjate puhul on küsimus tehingu suuruses ja see on (Balti riikides - toim) 50 miljonit eurot ja ülespoole. Seega tuleks saavutada see kriitiline mass ja siis on müügiprotsess oluliselt edukam."

Koit manitses: "Pole mõtet teha müügiprognoose, et järgmisel aastal kasvab müük 20 või 30%, kui majanduskasv on peaaegu olematu." Jätkusuutlikkus ja kasumlikkus tuleb müügimaterjalides selgelt lahti kirjutada.

"Avalik müük – see on pigem pankrotihaldurite teema," kommenteeris Koit müügiprotsessi korraldamist. "Eksklusiivsed läbirääkimised võimaliku ostjaga võivad anda kõige kiirema tulemuse."

Hetkesituatsioonis on olulised ettevõtte majandustulemused. "Kõige lihtsam viis usaldusväärsus kahtluse alla seada on anda müügiprotsessi käigus signaal, et jooksva aasta prognoose pole suudetud täita," hoiatas Koit.

Ettevõtete nõustaja sõnul on Balti riikide edulugu jäänud nõrgemaks, kuid ettevõtte müügil pole oluline saada huvilisi kümnetes, vaid leida mõned tõsised huvilised. "Ostjate konksu otsa saamine on keeruline jah, kuid see on võimalik," nentis Koit.

Samas ülevõtmistehingutel otsest alampiiri ei ole. "Pigem on küsimus selles, kas ettevõte on piisavalt jätkusuutlik ja kas see story, millega müüa, on piisavalt hea," ütles ta.

Viimastest suurematest tehingutest nõustas SEB Enskilda Carlsbergi Saku Õlletehase ülevõtmisel ning ASi Toode ja Põlva Agrot ettevõtte müügil.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. September 2008, 18:50
Otsi:

Ava täpsem otsing