Soome loodab finantskriisist kergelt pääseda

18. september 2008, 11:07

Soome võib maailma finantsturge raputavast
kriisist pääseda suhteliselt terve nahaga, kirjutab Kauppalehti tänases
juhtkirjas, kuid palju sõltub taas kord sellest, kuidas läheb Venemaal.

Majanduseksperdid prognoosivad, et tuleval aastal aeglustub Soome majanduskasv 1-1,5 protsendile. Mingit läinud sajandi üheksakümnendate aastate laadset madalseisu ehk „lama“ oodata ei ole.

Ent nii nagu toona, on Soomele taas oluline, kuidas läheb selles kriisis Venemaal. Soome majanduse sõltuvus Venemaast on küll palju väiksem kui „lama“ eelsel ajal, kuid ka täna on Venemaa Soome suurim kaubanduspartner ning paljudel Soome firmadel on seal tootmine.

Soome Panga siirdemajandusi uuriv keskus usub siiski, et kodumaine nõudlus hoiab Venemaa majanduskasvu kõrgel. Läinud nädalal prognoosis keskus, et Venemaa SKP kasvab sel ja tuleval aastal enam kui 7%.

Finantskriis lööb Soome pihta ka laenude kallinemise kaudu. Intressid on juba kerkinud ning sel nädalal teatasid Soome pangad, et hakkavad tõstma suurfirmade varem võetud laenude intresse. Firmad on siiski suhteliselt heas seisus, kuid perspektiivis annab finantseerimiskulutuste kasv kasumis tunda.

Soome pankadel ei ole USA väärtpaberitega seotud suuri riske, kahjud jäävad ca 10 miljoni euro piiridesse. Ka investeerimisriske on 1990nendate aastate panganduskriisi järel võetud vähem, kui seda on teinud näiteks Rootsi pangad, kirjutab leht.

Majanduseksperdid usuvad, et püsiv tööhõive ja ostujõudu toestavad maksukärped kannavad Soome tormist läbi. Kui majanduskasv aeglustub arvatust enam, on valitsusel võimalus kaaluda täiendavaid maksukärpeid või käivitada suuri infrastruktuuriprojekte.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2008, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing