Miks vesi väänleb?

19. september 2008, 11:32

Kas olete imestanud, miks tugeva vihmaga
auto tuuleklaasile liibuv veejuga väänleb, mitte ei voola rahulikult
otseteed?

Kolme USA ülikooli teadlaste koostöö oli suunatud just niisugusele esmapilgul triviaalsele küsimusele, kirjutas fyysika.ee Katses kasutasid nad erineval määral vett hülgavaid siledaid kaldpindu, millele ülaservast juhiti veeniresid. Ilmnes, et täiesti ühtlase voolu korral on ka juga sirge. Kui aga veevool veidigi pulseeris, hakkas nire plaadil väänlema.

Nähtuse teoreetilise käsitluse uudsus seisneb selles, et selgituses ei kasutata raskesti arvutatavat vedeliku- ja kaldpinna vahelist nurka ega teadmata päritoluga ebastabiilsusi. Looklemist põhjendatakse osalise tilgatekkega, mille tingib algse voolu ebaühtlus. Teoreetilises mudelis kajastab seda juhuslik müra. Niisugust lähenemist õigustab ka katse, milles ühtlase vooluga juga hakkas looklema, kui pinnale piserdati juhuslikult veepiisku. Lisaks viitab loogete keskmise kõrvalekalde (joonisel h(x)) statistiline analüüs, et siksakkidel puudub eelistatud vahekaugus üksteisest.

Ehkki töö on peamiselt huvist motiveeritud, arvavad autorid, et juhusliku müra asemele erinevad looduslikud jõud asendades võiks niisugune mudel põhjendada ka näiteks jõesängide looklemist lauskmaal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2008, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing