Rice mõistis varasemast teravamalt hukka Venemaa käitumise

19. september 2008, 09:54

USA Välisminister Condoleezza Rice mõistis
eile Washingtonis peetud kõnes teravamalt kui varem hukka Venemaa üha
agressiivsemaks muutunud käitumise oma naabrite suhtes.

Rice rõhutas, et kui Moskva kavatseb jätkata samal kursil nagu Gruusiat rünnates, valib Vene juhtkond vabatahtlikult rahvusvahelise isolatsiooni, vahendas ERR Washingtoni korrespondenti Neeme Rauda.

USA välisminister Condoleezza Rice tunnistas eile Washingtonis peetud kõnes, et augustikuise Gruusia kriisi ajal tegid vigu mõlemad pooled. Ent kõige taunimisväärsemaks on siiski Venemaa sissetung Gruusiasse, mida oli tõenäoliselt pikka aega ettevalmistatud.

Häiriv on Rice sõnul seegi, et Gruusias toimunu ei ole erand. Venemaa on oma naabrite suhtes viimastel aastatel muutunud üha agressiivsemaks.

"Ma viitan siinkohal Venemaa hirmutustaktikale oma suveräänsete naabrite suhtes, nafta ja maagaasi kasutamisele poliitilise relvana, Euroopa tavarelvastuse leppest kinnipidamise ühepoolsele peatamisele, ähvardusele suunata rahumeelsete riikide vastu tuumarelvad, relvade müügile gruppidele, kes ohutavad rahvusvahelist julgeolekut ning Vene ajakirjanike, dissidentide ja teiste ahistamisele ning veelgi halvematele sammudele," loetles Rice.

Rice sõnul ei saavutanud ega saavuta Venemaa vägesid Gruusiasse saates mingeid pikaajalisemaid strateegilisi eesmärke ega suuda mingil juhul sundida ametist lahkuma riigi demokraatlikult valitud valitsust, mis paistis olevat üks Moskva soove.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2008, 09:53
Otsi:

Ava täpsem otsing