Kalvi: kange alkoholi aktsiis tõstmine on vastutustundetu

Mariliis Pinn 21. september 2008, 17:08

Valitsuskoalitsiooni esimehed on arutanud
kange alkoholi aktsiis tõstmist, et eelarveauke lappida, Alkoholitootjate Liidu
juhatuse esimees Janek Kalvi leiab, et selline lähenemine on
vastutustundetu.

„Praegu arutatakse ja ajakirjandusest on läbikäinud, et järgmisest aastast tõuseb järjekordselt alkoholiaktsiis. Alkoholitootjate liidule teeb see suurt muret, sest sektor on juba praegu palju kahe eelneva aktsiistõust tõttu kannatanud. Firmad on pankrotti läinud ja Liviko teatas osalisele tööajale üle minekust,“ ütles Alkoholitootjate Liidu juhatuse esimees Janek Kalvi.

Nimelt on IRLi, sotside ja Reformierakonna esimehed arutanud omavahel võimalust tõsta kange alkoholi aktsiisi. Läbi on käinud 10-15% aktsiistõus.

„Oleme kavandatava aktsiisitõusu vastu, sest sellel on tõsised tagajärjed tööstuse jaoks. Jääb arusaamatuks, miks valitus seda kavandab, sest ilmselgelt ei suudeta vähenda tarbimist ja muuta tarbimisharjumusi,“ lisas Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Tema sõnul jääb riigil suurema aktsiisi tõttu tulu saamata. „Ostetakse salaalkoholi, tuuakse seda üle piiri Lätist ja Venemaalt, aetakse ise puskarit ja riigil jääb tulu saamata. Ei saa valitsuse motiividest aru. Jääb mulje, et on vaja paberil eelarve kokku saada,“ kritiseeris mees valitsust.

„Täna moodustab aktsiis näiteks pooleliitrisest 40protsendisest viina kaupluse hinnast juba 75%. Poes maksab see umbes 60 kr, millest 50 kr riigimaksud: käibemaks ja aktsiis. Võib öelda, et Eesti alkoholiaktsiis on täna suhetes sissetulekutega kõrgeim,“ sõnas Kalvi.

Eriti murelikuks teeb teda see, et on räägitud vaid kange alkoholi aktsiisi tõstmisest. “Selline diferentseerimine ei ole põhjendatud,“ lisas ta.

Valitsuse meedianõunik Liina Lepik ütles, et seda on arutatud, kuid lõplik otsus tuleb homme õhtul, kui valituskabinet kell viis kokku istub. „See on üks paljudest suure suuga räägitud võimalustest, millest seni ei ole üksi tõeks saanud,“ jäi ta umbmääraseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2008, 18:21
Otsi:

Ava täpsem otsing