Kas USA valitsusel õnnestub finantskriisi ohjata?

Mariliis Pinn 22. september 2008, 00:30

USA valitsus tegi nädalavahetusel
ettepaneku võtta riigi kanda 700 miljardi dollari eest halbu
kinnisvarainvesteeringuid, et pangad rämpsust puhastada ja finantssüsteem jälle
toimima saada.

Tegemist on tavatu riikliku sekkumisega finantsturgudele, millist pole nähtud läinud sajandi suurest depressioonist saadik ning mida ajaleht Financial Times nimetas juba president Ronald Reaganist alanud dereguleerimisepohhi lõpuks.

“Meil tuleb otsustavalt tegutseda, minna finantssüsteemi probleemide juurteni välja ning need põhjalikult ja kompleksselt lahendada,” ütles Ühendriikide rahandusminister Henry Paulson. “USA valitsus peab käivitama programmi ebalikviidsete varade kõrvaldamiseks, mis rõhuvad finantsasutusi ning ohustavad meie majandust,” ütles Paulson.

Nagu näitas läinud nädalal maailma börse tabanud paanika, ei suuda ükshaaval raskustesse sattunud firmade väljaaitamine (kodulaenupakkujad Fannie Mae ja Freddie Mac ning kindlustuskorporatsioon AIG) turge rahustada, kriis vajab süsteemset lahendust.

“Ma usun, et see julge sekkumine läheb Ameerika peredele palju vähem maksma kui alternatiiv – finantsasutuste pankrottide jätkumine ning hangunud laenuturud, mis ei suuda rahastada majanduse kasvu,” ütles Paulson.

Riik võib hakata kokku ostma eluasemelaene

USA valitsus tahab luua eraldi riikliku üksuse, mis oleks valmis ostma finantsasutustelt kokku eluasemelaene, hüpoteektagatisega väärtpabereid ning muid kinnisvaraga seotud varasid, millele praegu turul teist ostjat ei ole. See omakorda ongi turge halvava usalduskriisi üks peamisi põhjuseid.

Kokku oleks valitsus valmis eraldama 700 miljardit dollarit. Võrdluseks: see on suurem kui USA kaitseministeeriumi tuleva aasta eelarve (515 miljardit dollarit).

Lisaks soovitakse USA riigivõla lubatud ülempiiri kergitada 10,615 triljonilt dollarilt 11,315 triljonile dollarile. Rahandusministeerium taotleb piiramatuid volitusi fondihaldurite ja lepingupartnerite valikul ning kaitset kohtuvaidluste eest, et protsessi mitte takerdada.

“Ta küsib endale tohutut võimutäiust,” kommenteeris Paulsoni plaani Bloombergi uudisteagentuurile New Yorgi ülikooli ökonomist Nouriel Roubini. “Ta ütleb: “Usaldage mind, ma ajan kõik joonde, kui te annate mulle absoluutse kontrolli.” See siin ei ole monarhia.”

Opositsioonis olevate demokraatide kontrolli all USA Kongress on valmis vajalikud seadused algaval nädalal kiirmenetluse korras vastu võtma, ütles Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi.

Obama: tavakodanikud peavad paketist võitma

Muidugi tahavad demokraadid kavasse sisse viia omapoolseid täiendusi, mis kaitseksid USA maksumaksjaid päästepaketi kulude eest või mis abistaks rohkem ka eluasemelaenudega hätta jäänud ameeriklasi. Demokraatide presidendikandidaat Barack Obama ütles, et päästekavast peavad võitma nii Wall Street kui ka “peatänav” ehk tavaameeriklased.

Plaani detailide üle ennustatakse lähipäevadeks raskeid vaidlusi. Selle koostamise jõudsid aga maailma börsid reedel juba tormilise tõusuga heaks kiita.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. September 2008, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing