Maripuu: lugesin eelarveraha ümbermängimisest ajalehest

Mariliis Pinn 22. september 2008, 15:32

Kell 17 koguneb valitsuskabinet
järjekordsele istungile, et püüda taas järgmise aasta riigieelarve
kulusid-tulusid tasakaalu sättida. Kui täna kokkulepeteni ei jõuta, ei ole
pelgalt tehnilistel põhjustel võimalik enam nädala lõpuks riigieelarvet
riigikokku saata.

Kõiki rahuldavatest kokkulepetest ei saa aga seni rääkida, kui osa ministreid loevad nende haldusalas toimuva kohta ajalehest. Sotsiaalminister Maret Maripuu tunnistas Äripäevale, et luges laupäevasest Postimehest, et haridus-ja teadusminister Tõnis Lukas loodab enda ministeeriumi kaukasse lisada raha just sotsiaalministeeriumi niigi pingelisest eelarvest raha küsides. Nimelt moodustab sotsiaalministri valitsusala eelarve kogu riigieelarvest 45 protsenti, kusjuures see kasvab võrreldes tänavusega tublisti.

Maripuu sõnul on ta üllatunud, et tema teadmata sotsiaalministeeriumi raha ümber jagada üritatakse.

Neljapäevasel kabinetiistungil võitlesid enim sotsist rahandusministri Ivari Padari välja pakutud eelarvele vastu Isamaa ja Res Publica partei ministrid Juhan Parts ja Tõnis Lukas. Lukas küsib haridusele juurde 500 miljonit. Sotsiaalminister Maripuu vajab 400 lisamiljonit.

Siis ei olnud sotsiaalministri väitel veel poole sõnagagi juttu, et sotsiaalvaldkonna arvelt peaks haridus-ja teadus raha saama. „Täna on kabinetiistung. Küsin kindlasti minister Lukaselt, mida ta silmas peab, kui niiviisi arvab,“ lubab sotsiaalminister Maripuu.

IRLi haridus-ja teadusministri Tõnis Lukase sõnul suudaks ta puuduoleva 500 miljoni krooni eest tagada järgmisel aastal ligikaudu samalaadse haridus-ja teadusvaldkonna osakaalu riigieelarves.

Lukas usub, et igal juhul oleks mõistlik panustada võrdväärsesse ja tasuta haridusse, selle asemel, et maksta riigieelarve miljoneid sotsiaaltoetusteks välja. „Haridusvaldkond on meie sotsiaalse edukuse garantii. Praeguse maksubaasi juures ei ole meil võimalik sotsiaalriiki üles ehitada. Kui peame tegema raskeid valikuid, siis tasuta ja võrdse hariduse pakkumine on riigile olulisem ülesanne, kui jätkuvalt suurte toetuste jagamine,“ on Lukas veendunud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2008, 15:32
Otsi:

Ava täpsem otsing