40protsenti USA tarbimiseelarvest kulub eluasemele

23. september 2008, 09:09

Uuringud näitavad, et USA kodanik kulutab
40protsenti oma sissetulekust eluasemele, teisel kohal on transport, kirjutab
LHV analüütik Joel Kukemelk.

Eluase moodustab 40% tarbimiseelarvest (hüpoteegi maksed, rendid, üürid), transport 18% (mootorsõiduki peale tehtud kulutused, kütus), toit ja jook 16%, meditsiin 6%, vaba aega 6%, haridus ja kommunikatsioon 5%, muud tooted ja teenused 5% ning riietus 4%. "Seega kõige valusamalt mõjutavad tarbijat igasugused eluasemekulutustega seotud kasvud, kütuse ja toiduainete hinnatõusud," märgib analüütik.

Kukemelk toob välja, et USAs arvutab tarbijahinnaindeksi näitu Tööjõu Statistika Büroo (BLS) – tehakse seda igakuiselt. Eesmärgiks on leida, kui palju maksavad linnaelanikud fikseeritud tarbekaupade ’korvi’ eest ja kuidas selle ’korvi’ hind ajas muutub. USAs on tarbijahinnaindeksi referentsperioodiks 1982-1984 ehk teiste sõnadega ’tarbimiskorvi’ hind keskmiselt neil 36-l kuul on võrdsustatud 100 punktiga. Näiteks 2003. aastaks oli CPI indeksi väärtus tõusnud ca 184 punktini. Kuigi referentsperioodi ja 100-punktilist väärtust pole USAs vahepeal muudetud, on olulisi korrektuure siiski tehtud ja põhjus peitub selles, et tänased tarbija kulutused ei ole proportsioonis ameeriklaste poolt 80. alguses tehtud kulutustega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 11:10
Otsi:

Ava täpsem otsing