BÖRS: Ameerika aktsiad kukkusid nagu kivid

23. september 2008, 00:36

Ameerika aktsiad kukkusid pankade,
jaemüüjate ja tehnoloogiafirmade eestvedamisel kui nafta hind tõusis 15 % ning
investorid kartsid, et Rahandusministeeriumi plaan osta välja halvad
hüpoteekvarad ei aita ära hoida majanduslangust.


Soverign Bancorp, Marshall Insley Corp ning Washington Mutual kukkusid rohkem kui 21%, saates Standard Poor`s 500 pangandusaktsiad rekordlangusse, sest investorid muretsevad, et valitsusepoolne halbade laenude välja ostmine vähedab nende enda hüpoteekide väärtust. Apple ja Cisco Systems tirisid alla arvutiaktsiad seoses murega, et aeglasem kasv vähendab läbimüüki, kirjutas Bloomberg.

Standard Poor`s 500 kaotas 3,8%, kustutades sellega peaaegu poole oma eelmise kahe päeva tõusust ning lõpetades päeva 1207,09 punktiga. Dow Jones langes 3,3 % 11015,69 punktini. Nasdaq vähenes 4,2% võrra 2178,98 punktini. Kauplemine New Yorki börsil oli üsna madal, moodustades ainult 45 % eelmise nädala keskmisest. Iga tõusnud aktsia kohta langes New Yorki börsil 7 aktsiat.

“Nad tegelikult ei ole üldsegi muutunud majanduse põhinäitajaid, meil on ikka veel võlgadesse mattunud Ühendriikide tarbija, keda ootab eest langev tööhõive tase” leidis Manning Napier Advisors Inc`i uurimisvaldkonna direktor Jeffrey Coons.

Rahandusministeeriumi võlakirjad ja dollar langesid seoses muredega, et Ühendriikide valitsus kulutab liiga palju, et päästa pankasi peale Lehman Brothers Holdingsi, Fannie Mae, Freddie Maci ja American International Groupi kokku kukkumisi. Nafta, kütteõli ja vase hinnad tõusid kui dollari seitsme aasta suurim langus Euro vastu kõrgendas inflatsiooniriski.

Regions Financial, Marshall Isley ja Huntington Bancshares viisid piirkondlikud pangad kahe kuu kõige suuremasse langusse, kukkudes vastavalt siis 21%, 23 % ja 23%. Aktsiagrupp langes peale eelmise nädala 48 % suurust tõusu kui spekulandid arvasid, et nemad vältisid hüpoteeklaenude kriisi halvimat. JPMorgan Chase Co ning Merrill soovitasid oma klientide müüa keskmise suurusega laenajate aktsiad, sest nemad ei saa kohest kasu Rahandusministeeriumi abist ning peavad varasid maha kandma oma suuremate rivaalide alusel.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. September 2008, 00:09
Otsi:

Ava täpsem otsing