Pühapäev 25. september 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Viivises laenude osakaal suureneb

Mariliis Pinn 24. september 2008, 00:00

"Majanduse viimaste arengusuundumuste valguses on ettearvatult jätkunud ka viivises olevate laenude mahu suurenemine - üle 60päevase makseviivitusega laenude osakaal laenuportfellis kasvas juuli 1,8 protsendilt augustis 2,2 protsendini augustis," kirjutas oma kommentaaris Eesti Panga finantssektori poliitika spetsialist Siret Vildo. "Sarnaselt varasemate kuudega veavad viivislaenude mahu kasvu eelkõige kinnisvara- ning ehitussektor," lisas ta.

Eesti Krediidipanga juhatuse aseesimehe Valmar Moritzi sõnul on teistest kõrgema riskiga kindlasti kinnisvarasektor.

Moritz tõdes, et selle aasta juuni lõpu seisuga oli Krediidipangas üle 60päevase makseviivitusega laenude osakaal 1,85%, mis on sarnane teiste Eestis tegutsevate pankade olukorraga. "Võib nõustuda Eesti Pangaga, et viivises olevate laenude osakaal tõenäoliselt suureneb, kuid täpseid numbreid praegu ennustada ei tahaks," lisas ta.

"Teistest kõrgema riskiga on kindlasti kinnisvarasektor, kus eelnevatel aastatel teenitud kasum on otsa lõppemas ja seisma jäänud arendusprojektid, mida pole õnnestunud realiseerida, ähvardavad võlgu jääda. Sarnaselt teistele pankadele oleme ka meie andnud laene kinnisvaraarendusse, kuid kui pankade koondportfellis on kinnisvaralaenude osakaal 28% kõikidest ärilaenudest, siis meil moodustavad kinnisvarasektorile antud laenud vaid 18% ärilaenude portfellist," ütles ta.

Parex Pank Eesti ei ole juhi Eiþens Slava sõnul Eesti laenuturul väga agressiivselt tegutsenud. "Parex Pangale pole probleemsete laenude kasv meie krediidiportfelli spetsiifilisuse tõttu suureks probleemiks," märkis ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing