Samlik: kartelli ma küll ei näe

Liis Kängsepp 24. september 2008, 13:50

Estraveli juht Anne Samlik rääkis oma
ettekandes konverentsil Äriplaan 2009, kuidas turismiettevõtted olid sunnitud
odavreiside lõpetamisel koostööd tegema, et mitte kõik koos pankrotiga
lõpetada.

„See odavate reiside laulupidu lõppes suhteliselt kiiresti, sest 3000-krooniseid tšarterreise pole võimalik müüa, see oleks lõppenud pankrottidega,“ rääkis Samlik. Hiljem vastas ta Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandeli küsimusele, kas sellises käitumises ei või näha kartelli, et võib-olla oli kokkulepe natuke vale sõna.

„Pigem hakkasid reisikorraldajad vaatama, et kui Türgi lennukis oli kümme inimest, võeti reis graafikust maha,“ rääkis Samlik, „oli variant, lõpetatakse pankrotilainega ja kõik lähevad või jagatakse mõistlikult lennukeid ja riske. Kartelli ma seal küll ei näe.“

Samlik oli kindel, et järgmisel aastal hakkab turismisektor korrastuma ning on õige aeg kaardistada ja mõelda, kuhu ettevõttega edasi liikuda. „Olen ka viimastel nädalatel hakanud saama kõnesid ostupakkumistega, aga praegu ei ole veel õige aeg osta,“ sõnas Samlik.

Samlik rääkis oma ettekandes, et kuigi on alanud ostuvõime kasvu pidurdumine, pole turismis tagasilööke veel näha ning reisimine on endiselt moes. Ta ennustas siiski, et tuleval aastal hakatakse enam kokku hoidma ärireiside pealt.

Estraveli kaheksa kuu käibekasv oli 4,6% ning kasum suurem kui eelmisel aastal prognoositi. „Tõmbasime eelmisel aastal eelarvet tehes tugevalt pidurit,“ lausus Samlik, kelle sõnul on viimase aja trend, et eestlased on hakanud hindama puhkust – tavaline perekond teeb suusapuhkuse veebruaris-märtsis ja väikese puhkuse novembris.

„Eestis on kahjuks või õnneks 365 päeva kehva suusailma. Selleks, et saaks suusatada, tuleb ära sõita, et saaks päikest võtta, tuleb samuti ära sõita,“ lausus Samlik. „Tegelikult on reiside maht suurenenud. Pigem hoitakse millegi muu arvelt kokku, aga mida sa näiteks ise teed peale tänavust suve, kui tahad päikest? Solaariumisse sa ei lähe ju! Lähed otsid seda kusagilt mujalt.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2008, 14:54
Otsi:

Ava täpsem otsing