Reede 28. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ilvese-Ansipi doktriin hoiatab Vene raha eest

Mariliis Pinn 25. september 2008, 08:24

President Toomas Hendrik Ilvese ja
peaminister Andrus Ansipi esine shy;mistes võib märgata uut hoiakut: “Vähem äri
Venemaaga on parem!”

Peaminister Andrus Ansip käis augustis Pekingi olümpiamängudel, kirjutas Eesti Ekspress. Pärast Gerd Kanteri kullavõitu kohtus ta Hiina peaministri Wen Jiabaoga. Kohtumise üks teema oli Tallinna Sadama soov rajada Muugale tohutu konteinerterminal Hiina kaupade veoks. Kohtumisel Jiabaole kaks andis ta vastandlikku signaali: ühelt poolt kinnitas Ansip, et terminali rajamisel on Eesti riigi toetus, samas lausus Ansip, et Eesti riik ei shy;suuda tagada, et Eesti-Vene piiril ei teki tohutuid järje shy;kordi. Peaministrina ei saa Ansip öelda, et Eesti valitsus ei toeta Tallinna Sadama koostööd Hiina Rahvavabariigiga. Kuid tal oleks hea meel, kui Peking ise projektist loobuks.

Lisaks sadamaprojektile on Ansip tegelnud ka gaasimajandusega. Tänavu aasta algul hakkas ta rääkima Reformierakonna siseringis, et gaasi shy;aktsiis on lubamatult madal. Ansipi arvates teeb Eesti riik Gazpromi ärile põhjendamatult maksusoodustust.

Erinevalt peaministrist ei osale president shy;Toomas Hendrik Ilves majandusotsuste langetamisel. Kuid riigipeal on võimalus tõstatada teemasid ja kehutada poliitikuid ning ärimehi mõtlema. 8. septembril rääkis president riigikogus, et vana viisi jätkates "jätame end riskide ja kurjade kavatsuste pantvangi". Kuigi Ilves seda otse välja ei öelnud, pidas ta silmas Eesti sõltuvust Vene gaasist. Varem on Ilves hoiatanud, et Vene kapital ei ole tavaline kapital: "Riik manipuleerib sellega."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2008, 08:24
Otsi:

Ava täpsem otsing