Eesti tekstiililiidu juht näeb sektoris pigem kasvu

29. september 2008, 18:24

Vaatamata arvukatele koondamistele Eesti
tekstiilisektoris ei näe Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juht Meelis Virkebau
tööstuse lõppu, vaid arvab, et mitmed ettevõtted on võimelised selle aasta
jooksul kasvama.

Wendre tänast koondamisteadet kommenteeris liidu juht, et ettevõtte Võhma tehasele on püütud leida aasta jooksul uus ostja, kuid see pole õnnestunud.

„Võhma ei sobi praegu Wendre tootmistsüklisse. Wendre uus vabrik Pärnus kuulub Euroopa tipp kümnesse,“ ning kiitis selle logistilist lahendust. „Võhma on ajalugu ja toimib nii nagu 15 aastat tagasi. Pärnu tehast tuleb maksimaalselt koormata.“

„Wendre lõpetab ka sellel aastal päris tugeva kasvuga, arvan et ei eksi, kuid viimased prognoosid, mida mina tean, on selle aasta Wendre kasv 5-10% - seal vahel.“

Virkebau usub, et turul on selle aasta jooksul ka teisigi tekstiili ettevõtteid, mis kasvavad. Ta nimetas sokitootjaid Suva ja Nanso Eesti ning kodutekstiili tootjat Tea Spoon, kelle suhtes on ta lootusrikas.

„Pärnu linavabriku saatus selgub paari kuu jooksul, milline on iirlastest omanike soov,“ vahendas ta kuuldut linavabriku juhilt.

„Miks ma ei arva, et ettevõtted tegevuse lõpetavad, kui võtta rõiva- ja tekstiilitööstus, siis üle ettevõtetel on üle 80% keskmiselt on eksport ja valdavalt on eksport Skandinaavia riikidesse. Praegu teeb muret see, et Skandinaavia riikide ja Soome majanduskasv tuleb 2009. aastal madalam kui keegi oleks arvanud.“

„Soome, Rootsi majanduskasvu alanemine mõjutab otseselt nende riikide eratarbimist, see on kõige murettekitavam. Ettevõtteid ei saa sellist kasvu nagu lootsid. Ellu jääb 90% ettevõtetest," prognoosis Virkebau. Ta lisas, et valdavalt on probleem neil, kes teevad allhanget näiteks 1-2 Soome ettevõttele ja sõltuvad neist.

Ekspordi turgude käekäigule tõi ta lisaks teise probleemina valdkonnas välja karmima pangapoliitika, ettevõtete rahastamise läbi krediitide. Virkebau sõnas, et probleem võib tekkida ka neil ettevõtteil, kellel on varem hästi läinud.

Viimase probleemina tõi ta välja Eesti inflatsiooni taseme. "Eesti inflatsiooni tase välisturul ei huvita kedagi," märkis ta ja lisas, et see ei anna põhjust Eesti kaupade hinda tõsta 2-3% välisturgudel.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2008, 18:24
Otsi:

Ava täpsem otsing