Tuhat ja üks genoomi

02. oktoober 2008, 15:23

Saksa teadlased kavatsevad järjestada
tuhande müürlooga isendi genoomid. Projekti eesmärgiks on leida üksikute taimede
vahelised geneetilised erinevused, mis seostuvad erinevustega taime
kasvuomadustes, kirjutas Eesti Geenikeskus.

Ristõieliste sugukonda kuuluv müürlook (Arabidopsis thaliana) on üks molekulaarbioloogide ja geneetikute lemmikorganisme ning esimene taim, mille genoom – üks pisemaid taimeriigis – järjestati. Müürlooga levila katab terve Euraasia ja osa Põhja-Aafrikast, seega on see taim võimeline hakkama saama väga erinevates kasvukeskkondades. Max Plancki arengubioloogia instituudi teadlased üritavad nüüd hulga müürlooga isendite analüüsimisega kindlaks teha, millised geneetilised järjestused tagavad taimele sellise ökoloogilise plastilisuse.

Kui tuhande genoomiga kavatsetakse ühele poole saada paari aastaga, siis 2009. aasta jaanuariks peaks lõpule jõudma töö esimene faas, mille käigus sekveneeritakse 80 erinevatest kasvukohtadest pärit taime. Äsja avaldati ajakirjas Genome Research projekti esmaste tulemuste analüüs, mis põhineb kahe isendi järjestustel.

Arv 1001 projekti nimes tuleb vajadusest eristuda käesoleva aasta jaanuaris käivitatud 1000 genoomi projektist, mis tegeleb inimese geneetilise varieeruvuse uurimisega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2008, 09:38
Otsi:

Ava täpsem otsing