Ministrid: illegaalne immigratsioon on kogu ELi mure

03. oktoober 2008, 20:28

Täna kohtus välisminister Urmas Paet Eestis
visiidil viibiva Malta välisministri Tonio Borgiga, kus tõdeti, et illegaalne
immigratsioon on kogu ELi mure.

Ministrid rääkisid põhjalikult Maltale, teistele Vahemeremaadele ja kogu Euroopa Liidule muret tegevast Põhja-Aafrikast lähtuvast illegaalsest immigratsioonist, vahendas välisministeerium. Malta jaoks on see suureks mureks ja probleemiks, millega üksi toime ei tulda. Ühiselt rõhutati Euroopa Liidu solidaarsuse tähtsust illegaalse immigratsiooniga võitlemisel. „Probleemi lahendus on Euroopa Liidu koostöös, eriti aga Euroopa Liidu koostöös Põhja-Aafrika riikidega, et võidelda ka illegaalse immigratsiooni algpõhjustega neis riikides,” ütles Paet.

Euroopa Liidu tulevikust rääkides väljendasid Eesti ja Malta välisministrid arvamust, et isegi kui Lissaboni leping on hetkel takerdunud, ei tohi see pidurdada Euroopa Liidu edasist laienemist. „Horvaatiaga tuleb kõnelused lõpule viia ja teised kandidaatriigid peavad omama laienemise perspektiivi hoolimata arengutest Lissaboni leppega,” rõhutas Paet.

Ministrid peatusid ka Gruusia ja Venemaa temaatikal ning rääkisid ettevaatavalt oktoobris toimuvast Genfi konverentsist ja Gruusia doonorite kohtumisest. Välisminister Paet toonitas, et Gruusias toimunud konflikti lahendusi otsides tuleb Euroopa Liidul rääkida ühehäälselt. „Vajalik on, et Venemaa täidaks oma lubadused viia oma väed 7. augusti eelsetele positsioonidele,” ütles Paet.

Euroopa Naabruspoliitikast rääkides leidsid välisministrid, et ühine tegevus idasuunal on oluline piirkonna stabiliseerimisel ja tihedamal lõimumisel Euroopa Liiduga - ka energiajulgeoleku seisukohalt. Naabruspoliitika lõunasuunast kõneldes peatuti Vahemerepartnerluse teemadel. Välisminister Paet tunnustas Malta aktiivset tegevust Vahemere regiooni probleemidele lahenduste leidmisel ja Valletta soovi saada Vahemere Liidu sekretariaadi asukohaks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. October 2008, 20:28
Otsi:

Ava täpsem otsing