Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kallas: investoritega on igal pool kitsas käes

08. oktoober 2008, 16:48

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas
ütles, et investoritega on praegu igal pool kitsas käes.

Kohtumisel ajakirjanikega Brüsselis kommenteeris Kallas küsimust, millal välisinvestorid Eestisse tagasi tulevad: „Ma arvan, et investoritega on praegu üldse igal pool kitsas.“ Ta lisas, et investor ei lähe täna kusagile, kus olukord on ebaselge.

„Aga raha on tegelikult palju ja endiselt mõned taskud on ikka väga raha täis ja mingi aja pärast hakatakse seda otsima. Põhimõtteliselt tuleb mõelda sellele, mis on see investeerimiskeskkond, mis võiks olla atraktiivne, sest lõppude lõpuks - ega reaalne majandus pole kusagile kadunud ja reaalne majandus koosneb ikkagi tööst ja infrastruktuurist,“ rääkis Kallas.

"Kui töö on atraktiivne ja töö organiseerimine on selline, mis annab investorile võimaluse näha selgeid kasumeid, siis ta on ka tulemas,“ lisas ta.

Kallas märkis, et finantsinvestorite nõu ei ole tänasel päeval enam mitte kõige targem nõu. „Investeerimise kohta oskavad kõige adekvaatsemalt nõu anda need, kes toimetavad reaalses majanduses, tööstuses, kaubanduses, transpordis ja ehituses. Nemad saavad pakkuda ettevõtteid, mida müüa või laiendada.“

„Põhimõtteliselt raha puudumise taha asi ei jää, küsimus on: idee, keskkond, projekt, infrastruktuur, tööjõud,“märkis Kallas kelle sõnul Eesti majanduse taaskasvamine sõltub palju oma turgudest.

„Arvan, et investeerimiskeskkonna küsimus, mis on väga kompleksne, ongi võtmeküsimus. Selleks, et Eesti majandus hakkaks jälle kasvama, on vaja jälle investeeringuid. Eestis on olnud siiamaani ju kogu meie majanduspoliitika väga investeeringutesõbralik. Välisinvesteeringud, mis on meile sisse tulnud, on see põhiline ressurss, mille arvel on ehitatud uusi ettevõtteid ja rajatud töökohti jne,“ rääkis ta.

„Tänases kontekstis tuleb vaadata, mis on selles investeerimiskeskkonnas muutunud ja mis on teistmoodi. Osa asju on seotud maailma üldise olukorraga ja üleüldise suure ettevaatlikkusega,“ ütles Kallas.

„See on selline moment, kes saab esimesena pihta, mis nüüd tegema peaks,“ sõnas ta ja lisas, et seda ei oska siiski keegi ette arvata, kas näiteks võib tulla suur jaekaubanduskettide pankrottide laine ja kuidas see mõjutab kõiki tootjaid üle Euroopa.

Võti on Kallase sõnul reaalses majanduses ja põhimõtteliselt jääb kõik alles: majad, tehased, autod ja teed jäävad alles. "Kes nüüd esimesena saab aru, ka riigina, mis uue olukorra võti on. Millega võluda ära uuesti tootlikku raha, mis ei tule mitte spekuleerimise peale, vaid reaalse majanduse peale,“ ütles ta.

„Kui näha, et finantsvahenduses kasvud ületavad tunduvalt reaalmajanduse kasvusid, siis tekib ilmselt mingi probleem ja, kes suudab reaalmajanduses pakkuda uuesti välja väga hea investeerimiskeskkonna, see on võitja – raha maailmas endiselt on,“ rõhutas Kallas.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2008, 09:36
Otsi:

Ava täpsem otsing