Briti ajakirjanik: Islandiga võrdlesin Balti riike mina, mitte IMF

Mariliis Pinn 14. oktoober 2008, 16:17

Briti ajalehe The Independent ajakirjanik
Sean O'Grady tunnistas aripaev.ee-le,
et Baltimaade võrdlemine Islandiga oli tema omalooming.

"IMFi juht Dominique Strauss-Kahn andis intervjuu Reutersile, kus ta rääkis Ida-Euroopa panganduse raskest olukorrast,“ selgitas ajakirjanik. "Islandiga võrdlesin Baltimaid mina, mitte Strauss-Kahn," tunnistas ta üles. Ka IMF kinnitas, et see ei ole nende võrdlus.

Strauss-Kahn ütles, et enamiku pangandussüsteemide rivist väljalangemine vähemarenenud ja arenenud riikides on olnud siiani piiratud, kuid stressi märgid kasvavad ja mõned pangad Ida-Euroopas on muutunud aina rohkem haavatavaks raskustes kinnisvaraturgudele. Siiski ei täpsustanud ta, milliseid konkreetseid riike ta silmas peab.

Teisalt tugines O'Grady oma loos IMFi globaalse finantsstabiilsuse raportile, kus räägitakse Ida-Euroopa kinnisvara ja laenuturgudest.

IMFi raportis seisab, et Ida-Euroopa pangad on palju laenanud raha emapankadelt ja krediidi kasv on olnud tunduvalt kiirem kui deposiitide kasv. Siiski plaanivad emapangad jätkuvalt piiriüleselt finantseerida Balti ja Kagu-Euroopa tütarettevõtteid, siiski vaikselt krediiti piirates. Samas on emapangad haavatavad, sest suur osa nende rahast tuleb keeristes nn raha hulgiturult. IMFi raport sõnul on Balti majanduse pehme maandumine ohus, kui emapangad peavad krediidiraskuste tõttu siinsete tütarpankade rahastamist koomale tõmbama. Seni on Rootsi pankadel tänu erainvesteeringutele ja veel toimivale võlakirjaturule hästi läinud.

Ka toob IMF välja, et siine kinnisvarahindade langus võib mõjutada pankade bilansside tasakaalu, kuid seni ei ole veel märgatavaid laenukahjusid. Ka on kriisis riskijuhtimisele tähelepanu pööratud, mis on omane pigem arenenud turgudele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. October 2008, 11:36
Otsi:

Ava täpsem otsing