Rehe: Eestis ei tule kuuga 30% laenust tagasi maksta

16. oktoober 2008, 10:56

Sampo Panga tegevjuhi Aivar Rehe ütles
aripaev.ee-le, et Eestis pole seda karta, nagu juhtus Venemaal, kus üks pank
palus oma hüpoteeklaenu klientidel kuu ajaga 30% laenusummast tagasi maksta.

"Eesti pangandus on finantsiliselt ja fundamentaalselt oluliselt tugevam kui Venemaa või Ukraina pangandus. Skandinaavia emapankade seis on samuti stabiilne, mis välistab ekstreemsete turgu mõjutavate meetmete kasutusele võtmise vajaduse," põhjendas Rehe.

Rehe sõnul ohustab Eesti panku vaid pikaajaline hoiuste mahu vähenemine. Kui hoiuste maht langeb üksikute kuude lõikes, midagi karta pole.

Rehe ütles, et viimasest kommertspankade koondbilansist võib tõesti välja lugeda, et hoiused on septembris vähenenud 2,5 miljardit krooni.

"Samas ei saa sellist vähenemist lugeda millekski väga erakorraliseks, sest näiteks juunis vähenesid hoiused 1,4 miljardit, eelmise aasta septembris aga 4,2 miljardit. Tavaliselt on nendele kuudele, kui hoiused on vähenenud, eelnenud keskmisest kõrgema hoiuste kasvuga kuud. Nii oli augustis hoiuste kasvuks 3,4 miljardit krooni, juuni langusele eelnenud mai kasv aga 1,2 miljardit ja eelmise aasta augustis 3,1 miljardit krooni," selgitas Rehe.

"Hoiuste üksikute kuude langus ei valmista pankadele probleeme. Pankade jaoks on oluline, et sellest ei kujuneks pikaajaline trend," lisas ta.

Laenude mahu vähenemist ei oska Rehe enda sõnul kommenteerida. Sampo pangas pole tähtajaliste hoiuste katkestamine sagenenud. Pangavahetuskuu kampaania õhutusel on hoiustajaid hoopis juurde tulnud.

"See on ühelt poolt seotud meie Pangavahetuskuu kampaaniaga ja teisalt kogu pangandusturu mõnetisest närvilisusest hoiuste tagamise teemal. Lisaks soodustab hoiuste kasvu viimastel kuudel oluliselt tõusnud hoiuste intressimäärad," kommenteeris Rehe.

"Mis puudutab ennetähtaegselt laenude tagasimaksmist, siis siin ei saa täheldada trendi. Pigem töötavad pangad klientidega, et tagada laenude jooksev kvaliteetne teenindamine. See tähendab, et pangad töötavad viivislaenude arvu ja vastava laenuportfelli vähendamise nimel," märkis Rehe.

Sampo panga tegevjuhi sõnul eelistavad pangad praeguses majandusolukorras krediteerida jooksvaid rahavoogusid. "Pangad ei ole lõpetanud lühiajaliste laenude refinantseerimist, kui äriklientide majanduslik seis on tugev ja jätkusuutlik. Samas on raha hind tõusnud. Kokkuvõtvalt, lühiajalise krediteerimise ressurss on panganduses olemas," sõnas Rehe.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. October 2008, 14:35
Otsi:

Ava täpsem otsing