Turismifirmad ootavad terade eraldamist sõkaldest

16. oktoober 2008, 15:47

Turusmifirmad ootavad sellelt sügiselt, et
reisihuvilised eraldaks terad sõkaldest, majanduse üldise jahenemise tõttu
kahaneval turul jätkub kliente vaid tublimatele.

Novatoursi tegevjuht Eero Vanaale rääkis aripaev.ee-le, et majanduse jahtumine peegeldub mingil määral ka turismis, kuid see ei lämmata Eesti elanike soovi puhata soojal maal. "Kui turismi all käsitleda Novatoursi põhitegevust, puhkusereiside korraldamist, siis ma usun, et ka raskematel aegadel on Eesti elanikel soov puhata soojal maal, nautida päikest ja rannamõnusid," ütles Vanaale.

Tänavu kasvas Novatoursi reisijate hulk oluliselt ja septembri lõpuks oli reisikorraldaja teeneid kasutanud üle 42 000 inimese ehk 20% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil. Vanaale sõnul tõusis tänavu ka Novatoursi käive, mis septembri seisuga ületas 271 miljonit krooni.

"Kasuminumbreid oleks mõtet vaadata aasta lõpus, seda mõjutab väga olulisel määral kütuse ehk lennu omahind," leidis Vanaale. Novatoursi majanduslik seis on tema kinnitusel siiski hea ning tendents samuti ülesmäkke.

"Selge see, et turu korrastumine jätkub, tõenäoliselt toimub ka mõneprotsendiline kahanemine. Pinnale jäävad vaid tugevamad ja tublimad, Novatours kindlasti nende seas. Uskuge mind, et lõppkokkuvõttes kliendid sellest ainult võidavad," lisas Vanaale.

Vanaale sõnul pole reisikorraldussektori hetkeolukord Novatoursile üllatuseks. Turu muutumist ootasid nad juba aasta eest, kui majanduslangus polnud Eesti ärisektorit veel tabanud.

Vanaale lausus, et sellel suvel pakuti enneolematult palju tšarterlende ja seetõttu olid mitmedki Eesti reisikorraldajad sunnitud mõned reisid ja isegi sihtkohad ära jätma või müüma oma reise suure kahjumiga.

Kõikuva kütusehinna ning üldise hinnakasvu tõttu ei suuda reisikorraldajad puhkusereise püsivalt sama hinnaga müüa. "Mai lõpus ja juunis tekkis ka olukord, kus hiljuti reisikorraldusturule tulnud ettevõtted alustasid reiside müüki tugevasti alla oma hinna," märkis Vanaale.

"See mõjutas otseselt kogu sektorit ja tarbijakäitumist negatiivselt, viies lõpuks selleni, et osad kliendid viivitasid reisi ostmisega viimase hetkeni, oodates, millal hind langeb veelgi. Kuid lõpmatuseni ei saa reise omahinnast odavamalt müüa, see on otsetee makseraskusteni," kommenteeris Vanaale ja lisas, et praegu hakkab turg õnneks stabiliseeruma ning reisipakett maksab täpselt nii palju, kui see väärt on.

Horizon Traveli juht Cinzia Siig ütles aripaev.ee-le, et neil läheb tublisti, kuna esimese kaheksa kuu käive ületas 130 miljonit krooni. See tähendab ligikaudu 15% kasvu võrreldes möödunud aasta sama ajaga. "Kasuminumbrid loeme kokku aasta lõpupoole," märkis ta.

"Hetkel suurt sooduspakkumiste lainet ei ole, kindlasti ei lange niipea hinnad kevad-suviste soodushindade tasemele. Reisipaketi eest tuleb siiski välja käia õiglane hind," rääkis Siig.

"Horizon Travel kindlasti pankrotti minna ei kavatse. Teiste kohta ei oska kommenteerida. Aeg näitab," vastas Siig küsimusele, millised turismifirmad tema hinnangul esimesena pankrotti lähevad.

Turismifirmad ootavad terade eraldamist sõkaldest

Turismifirmad ootavad terade eraldamist sõkaldest

pic1 Turismifirmad ootavad terade eraldamist sõkaldest

Turismifirmad ootavad terade eraldamist sõkaldest

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. August 2009, 18:02
Otsi:

Ava täpsem otsing