Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meigitud bullterjer Sarah Palin

    Just selliseid jalavarje kandis noor südikas Alaska kuberner ja viie lapse ema, kui vabariiklaste presidendikandidaat John McCain teda avalikkusele tutvustas kui parimat valikut maailma võimsaima riigi asepresidendiks. See ootamatu julge manööver tabas kümnesse.
    McCaini vinduv valimiskampaania sai uut hoogu ja elevust ning vabariiklaste populaarsusnäitajad paranesid üleöö. Iseasi, palju sellest vaimustusest novembrikuu valimisteks alles on. Sarah Palini esimesed iseseisvad teleintervjuud valmistasid pettumuse ja tõstsid küsimärgi, kui pädev on muretu kergusega Venemaaga sõdimisest rääkiv naine tegelikult USA vägesid juhtima.
    "Olgu ta pealegi kiire õppija, pole kahtlust, et ta ei tea piisavalt palju ei majandusest ega välispoliitikast, et ameeriklased võiksid end president Paliniga mugavalt tunda, kui selline edutamine vajalik peaks olema," nurises tunnustatud kolumnist Kathleen Parker vabariiklaste enda leerist. Intervjuud suurte telekanalite kogenud uudisteankrutega on näidanud, et Palin "ei võistle oma kaalukategoorias".
    Seevastu asepresidentide teledebatis oktoobri algul, mille vastu köeti üles tohutu avalikkuse huvi, Palin ei vääratanud.
    Kogenematus on tõsisemaid etteheiteid 44aastasele Sarah Palinile, kes on kaks aastat olnud USA Alaska osariigi kuberner ja enne seda 9000 elanikuga Wasilla linna meer. Välispassi näiteks sai ta alles läinud aastal - peale Mehhiko ja Kanada polnud Palin varem välisriikides käinud. Enda sõnul sellepärast, et ei tule perest, kus lapsele kolledži lõpetamisel pass pihku pistetakse ja öeldakse, et mine nüüd ja vaata ilma.
    "Ma olen kogu elu tööd teinud. Isegi kahe koha peal, kuni lapsed sündisid," pareerib Palin.
    Selliseid ameeriklannasid on ilmselt omajagu, kes enda kohta sama võivad öelda või leiavad muid kokkupuutekohti end tavaliseks hokiemmeks tituleeriva Paliniga. Naisega, kes veab lapsi varahommikul trenni ning elab oma elu töö ja pere vahel žongleerides ning meeste valitsetud maailmas teed rajades.
    Mis on bullterjeri ja hokiemme vahe? Huulepulk! Need Palini sõnad vabariiklaste konvendilt on nüüdseks juba elav klassika.
    Kange naine on Palin tõesti. Naisõiguslaste silmis võiks ta olla lausa kõige selle etalon, mille nimel läbi aegade on võideldud - edukas karjäär, täisväärtuslik pereelu ja abikaasa, kes laste kasvatamises ja kodutöödes oma osa annab.
    Paraku ei leia Palin suguõdede silmis armu. Ta on halb ja isekas ema! Sest on läinud oma aprillis sündinud viienda, Downi sündroomiga lapse kõrvalt nõutama nii pingelist ametit nagu USA asepresidendi koht.
    Selle virila prisma läbi pole Palin kindlasti õige töötava naise eeskuju - tal on asjad liiga hästi. Tal on palk, mida märgitakse kuuekohalise numbriga, oma kontor, kuhu ta võib kirjutuslaua külge riputada nii palju beebi mänguasju, kui tahab, ning tohutu tugivõrk sugulastest ja vanavanematest, kes igapäevaeluga toime aitavad tulla. Ta ei vaja riigilt toetust ega seisa kriitikute sõnul seetõttu ka nende emade huvide eest, kelle argipäev on palju proosalisem.
    Hokiemmed õelusest ei heitu. "Minu jaoks on ta keegi, kellega ma suudan samastuda ja kes saab aru, mida mina oma elus läbi pean elama," tunnistas üks kolme poisi ema. Niisamuti võivad tunda ameeriklannad, kes nagu Sarah Palin saadavad oma poegi Iraagi rindele või on emaks last ootavale teismelisele.
    Palin kasvas üles Alaskas, kus ta vanemate eeskujul kalaretki ja jahilkäimist hakkas armastama ning võib nüüd kiidelda, et saab hakkama ka mahalastud põdra nülgimisega. Lavale jõudis ta esimest korda Wasilla missivalimistel, kus Sarah iluduskuningannaks ja hiljem osariigi võistlustel esimeseks printsessiks krooniti. Nii saab raha kolledži jaoks, oli neiu asine seletus itsitavatele õdedele-vendadele. Siis tuli ülikool - ei ükski neist kuulsatest - ajakirjaniku haridus ja töö spordireporterina.
    Poliitikasse sukeldus Palin 28aastaselt, kui maksude tõstmise vastu kampaaniat tehes Wasilla volikogusse pääses. Neli aastat hiljem sai juba temast endast väikelinna meer, kes asus rookima bürokraatiavõsa ja tuulutama oma partei kohalike bosside sõbrasuhteid suure äriga. Aastal 2006 kangutas südi naine korruptsioonipaljastustega kohalt Alaska kauaaegse kuberneri ja asus ise osariigi asju korraldama. Naftafirmade rangem maksustamine ja aastaid veninud gaasitoruprojekti käivitamine Alaska rikkalike maardlate hõlvamiseks on nüüdseks ta suuremad saavutused.
    Ameerika üldsusele oli Palin täiesti tundmatu, kuid oma julge sarkastilise kõnemaneeri ja ausa otseütlemisega võitis ta kiiresti enda poole nii vanameelsed konservatiivid kui ka mitmed Hillary Clintoni toetajad demokraatide leerist. Palinil on selged seisukohad paljusid erutavates küsimustes nagu maksud ja abort. Noorim laps, kellel diagnoositi juba looteeas Downi sündroom, ei jäänud Palinil sündimata.
    Sarah Palini peres on viis last, neist vanim 19 aastat vana. Tütar Bristoli (17) ümber läks lahti tõeline seebiooper, kui selgus, et ta on lapseootel ega ole veel abielus.
    Abikaasa Toddiga tutvus Palin juba kooli ajal ja päeval, kui McCain oma asepresidendikandidaadi nime teatavaks tegi, sai täis täpselt 20 abieluaastat. "Ma ütlesin, et mul on aastapäevaks üllatus. Ja ma pidasin sõna," on Sarah Palin öelnud.
    Klapp näib ideaalne - Sarah teeb karjääri poliitikas, mees töötab naftaväljadel ja kalastab ning aitab laste kasvatamisel. Viimase lapse sünni järel jäi ta ajutiselt koju. Mingi tuhvlialune Todd Palin ei ole - olgu selle kinnituseks mehised hobid ja mitmed võidud lumesaanide võiduajamistelt. Lumesaaniga armastab kihutada ka Sarah - see on tema sõnul parim ülakeha treening. Üldise füüsise ja vaimu hoiavad tasakaalus pikad jooksuretked - iga päev 7-10 miili. "Ma kirjutan oma parimad kõned ja kirjad tavaliselt sel ajal, kui ma jooksen. See on minu inspiratsiooni aeg," ütleb Palin.
    Kuid superemal on ka vastakaid vaateid. Nii on ta valmis nafta- ja gaasimaardlaid kasutusele võtma ka Alaska looduskaitsealadel ning kliima soojenemise ja jääkarude väljasuremise juttudele jäävad kuberneri kõrvad kurdiks.
    Palin suutis oma värvika elu ja isiksusega tekitada furoori, mis kipub juba varju jätma presidendikandidaat John McCaini. Nagu öeldud - Palini stiili matkimiseni välja. Punased Naughty Monkey kaubamärgi lakk-kingad, mis tootjate sõnul sihivad pigem Paris Hiltonit ahvivat kliendigruppi, on nüüd esmakordselt nõutud kaup ka 40+ naiste seas. Internetipoodides hüppas müük järsult.
    Niisamuti võib õnnelikku juhust, et Sarah Palin ostis oma raamideta prillid just nende poest, tänada Jaapani tootja Kazuo Kawasaki, kes vaevalt suudab kasvanud nõudlust rahuldada. Vaid Palini huulepulga saladus on väidetavalt veel lahti muukimata.
    Kuid Ameerika NÜÜDne tegelikkus - finantskriis ja muudatused rahvusvahelises jõudude vahekorras - ei luba ennast igapäevaelu virvarris päriselt unustada. Üha enam küsitakse - millised on asepresidendikandidaat Sarah Palini seisukohad riiklikult tähtsates küsimustes? Kas välispoliitikas järgib ta George W. Bushi või Ronald Reagani joont või kas ta neid üldse eristabki?
    Ei elu esimesed kohtumised välisriikide juhtidega ÜRO tippkohtumisel ega Alaska geograafiline lähedus Venemaaga tähenda veel välispoliitilist kompetentsi. Ka ei ole selgust Palini majanduspoliitikas, kus ta on pigem korrutanud John McCaini kampaanialauseid. Kõhklused on kasvanud. Kuid Sarah Palin ei kahtle, et nemad McCainiga on hea tiim!
    Fotod: Reuters/afp/Scanpix
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Euribori kasv vähendas EfTENi kasumit
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.