Normast saamas rahatehas

22. oktoober 2008, 08:39

Kui kümmekond aastat tagasi tunti Normat
peamiselt plekist mänguasjade tootjana, siis nüüd turvavööde tootjana võib
praeguste tendentside jätkudes kunagist Eesti tööstuse lipulaeva peagi nimetada
vaata et finantsasutuseks.

Esmaspäeval üllatas Norma analüütikuid 73protsendilise kasvuga ning ka käivet suudeti küllaltki rasketes oludes kasvatada 15 protsendi võrra.

Suuremale osale analüütikutest on aga kahe silma vahele jäämas fakt (tõele au andes osutas ka minu tähelepanu sellele Delovoje Vedomostist finantstoimetaja Dmitri Fokin), et finantstulude osatähtsus Norma kasumis kasvab pidevalt.

Swedbanki poolt pakutud aastakasumi numbri on Norma juba üheksa esimese kuuga ületanud, aga eelseisev kvartal tuleb kindlasti raske, millele viitas eilses Äripäevas ka Norma juhatuse esimees Peep Siimon. Igal juhul on finantstulu osatähtsuse suurenemine Norma kasumis peaaegu kindel ning LHV prognooside täitumise moodustavad need veerandi ning Hansapank Marketsi stsenaariumi kohaselt enam kui kolmandiku selle aasta puhaskasumist.

Siin võiks tuua paralleeli tööstuskonglomeraadi General Electricuga, mille finantsüksuse kasum on viimastel aastatel moodustanud umbes poole kontserni kogukasumist.

Finantstulusid on võimaldanud Normal kasvatada suur, et mitte öelda väga suur raha hulk bilansis, mis ulatus kolmanda kvartali lõpu seisuga 557,5 miljoni kroonini. Suurem osa sellest läheb turvaseadmete tootja suuromaniku Autolivi finantsdivisjoni käsutuse, kes on need edasi paigutanud peamiselt lühiajalistele tähtajalistele hoiustele.

Liiga suur raha osatähtsus ettevõttes on ära pahandanud suuremad fondiinvestorid, kes suvel toimunud aktsionäride üldkoosoleku eel nõudsid dividendide neljakordistamist 19,56 kroonini aktsia kohta (Norma on juba aastaid maksnud omanikutulu viis krooni aktsia kohta) ning kümnendiku aktsiate tagasiostmist hinnaga 133 krooni aktsia, mis tähendas tol ajal aktsia turuhinnaga võrreldes pea sajaprotsendilist preemiat.

Loe lisa tänasest Äripäeva ajalehest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2008, 14:49
Otsi:

Ava täpsem otsing