Padar järgib hoiuste tagamisel teisi riike

Mariliis Pinn 22. oktoober 2008, 19:22

Rahandusminister Ivari Padar ütles, kui
teised riigid tagavad väike-ettevõtja hoiused, siis teeb seda ka
Eesti, igal juhul säilivad võrdsed konkurentsitingmused hoiustamisel teiste
riikidega.

"Hetkel ei näe ma põhjust, miks Eesti ei peaks väikese- ja keskmise suurusega ettevõtjate hoiuste tagamisega jätkama. Igal juhul tahame säilitada võrdsed konkurentsitingmused teiste riikidega - see tähendab, et kui teised riigid jätkavad nende hoiuste tagamisega, siis käitume ka meie samamoodi.

Eesti tagab praegu Eestis registreeritud pankades olevaid eraisikute ning väikse ja keskmise suurusega ettevõtete hoiused 100-protsendiliselt 50 000 euro ulatuses. Selge on see, et tänasel või homsel päeval nendest lubadustest riik ei tagane. Siinkohal ei saa olla juttu mingist soodsusest, kuna nii riigile kui pankadele on usaldusväärsus ja kindlus kõige soodsam tegutsemise alus.

Hüvitiste väljamakse perioodi lühendamine 3 kuu pealt 3 päeva peale on kindlasti oluline muudatus. Arvestades aga meie pangandussüsteemi kõrget tehnilist taset ja informatsiooni vahetamise kiirust ei tohiks hüvitiste väljamaksmise perioodi lühendamine meie jaoks väga suur probleem olla. See aga kas see peaks täpselt 3 päeva olema, on veel kindlasti arutamise ja anlüüsimise koht.

Kas direktiiv sellisel kujul jõustub ning millal see võiks juhtuda, jääb aga täiesti eraldi küsimuseks. Praegu me räägime siiski alles direktiivi eelnõust ehk võimalikust tulevasest miinimumregulatsioonist EL liikmesriikidele - kuidas mõni riik seda aga üle võtab, on riigi enda otsustada. Eelnõud ei ole sisuliselt EL tasemel arutatud ning liikmesriikide seisukohad pole veel teada. Tänastes tingimustes vaevalt et leidub riiki, kes omapoolseid garantiisid lähiajal vähendada sooviks," kommenteeris Padar, et Euroopa Liidu hoiuste tagamise direktiivi muutmise eelnõu kitsendab hoiuse tagamise kohustuse ainult eraisikutele, mistõttu ei pea liikmesriigid tulevikus väikeettevõtja hoiuseid enam tagama.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. October 2008, 20:03
Otsi:

Ava täpsem otsing