Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Teadlased uurivad salapärast mäeahelikku

23. oktoober 2008, 21:03

Rahvusvaheline teadusekspeditsioon hakkab
uurima kõrguse poolest Alpidega võrreldavat Antarktika mäeahelikku, mille
tekkelugu on siiani suur mõistatus.

Eelkõige tekitab küsimusi aheliku asukoht – varasematele teadmistele põhinedes ei osata seletada, kuidas sai seal kohal selline mäestik tekkida.

Teadlased loodavad leida vastuseid ka teistele lõunapoolseimat kontinenti puudutavatele küsimustele – näiteks pole teada, kuidas Antarktika jääga kattus ning kas see protsess sai miljoneid aastaid tagasi alguse just salapärasest Gamburtsevi mäestikust, kirjutas LiveScience.

Ööpäevaringse päikesepaiste ning kuni 40 miinuskraadi käes töötavad teadlased loodavad välja selgitada, kas mäestik tekkis Antarktika tektoonilisest aktiivsusest või pärineb ajast miljoneid aastaid tagasi, mil Antarktika oli palju madalamatel laiuskraadidel asuva superkontinendi kese.

Columbia ülikooli teadlase Robin Belli sõnul võib uus uuring aidata lahendada viimaseid Antarktika suuri saladusi. „Teame Ida-Antarktika südamest nii vähe, sest sinna on raske ligi pääseda,” ütles ta. „Usume, et see mäestik on suure tõenäosusega ka Ida-Antarktika liustiku sünnikoht.”

Jää hakkas mäetippudes tekkima rohkem kui 30 miljoni aasta tagasi ning mattis lõpuks enda alla kogu piirkonna ning ümbritsevad järved.

Uurimisrühma kuuluvad teadlased ja abipersonal Austraaliast, Hiinast, Saksamaalt, Jaapanist, Suurbritanniast ja USA-st. Salapärase maastiku geofüüsikat uurivate teadlaste elupaigaks saab kaks sügavale Antarktika sisemaale ehitatavat baaslaagrit.

Neljakilomeetrise jääkihi all asuvat mäestikku uurivad teadlased loodavad lõpptulemusena koostada seniuurimata piirkonna geoloogilist ehitust kirjeldava kolmedimensioonilise kaardi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. January 2009, 17:18
Otsi:

Ava täpsem otsing