NY Times: 80 aastaga oleme vähe õppinud

Mait Jüriado 28. oktoober 2008, 16:00

Majanduses toimuvast räägitakse igal
tänaval Ameerikas. Paralleele praeguse ning 1930ndate aastatega on raske mitte
näha, kirjutab New York Times.

"Me oleme 80 aastaga väga vähe õppinud," arvab IMFi juhtiv majandusteadlane Olivier Blanchard.

1928. aastal tõstis Fed oluliselt intresse. See oli valus aga intressitundlikule sektoritele nagu ehitus. Peale 1929. aasta börsikrahhi läksid aga asjad väga halvaks. Majapidamised vaesusid ning tarbijad muutusid väga ettevaatlikuks kulutuste osas, mis moodustas tollal kolmveerandiku kogu majandusest (praegu on see umbes kaks-kolmandikku).

Praegune suur volatiilsus börsidel on samuti tingitud tarbija ebakindlusest. Turud rahunevad siis, kui tarbija tunneb end jälle rohkem kindlamalt. 1930ndatel aastatel kukkus automüük järsult, nagu see on ka praegu kukkunud.

Peale seda saabus pangapaanika. 1930-1933 kaotasid pangad 2,5 miljardit klientide vara ning 9000 panka läks põhja. Meie aega ümberarvestatult oleks kaotatud summa umbes 340 miljardit. Praegu on pangad aga kahjumeid saanud ning maha kirjutanud üle 600 miljardi dollari. Pankade kadumine tegi võimatuks krediidi kättesaadavuse. Väikeettevõtted sõltusid väga palju tollal pankadest.

1929. aastal oli töötus 3%. 1933. aastaks oli töötus tõusnud 25%ni. Ka kõige suurema majandussurutise ajal polnud 1982. aastal USAs nii suur töötuse määr.

Peale 1933. aastat oli kõige olulisem president Franklin D. Roosevelti otsus devalveerida dollar. Aastatel 1933-1937 deflatsioon peatus ning tootmine tõusis kolm korda tavalisest rohkem või 10% aastas.

New York Timesi arvates on praeguse ning tolle aja paralleele võimatu mitte näha. Ka praegu on tarbija ära ehmatatud. Aktsiaturu volatiilsus on tõusnud meeletult nagu ka 1930. aastatel.

USA föderaalreservi ning riigikassa sõnul on olukord praegu hullem kui 1930ndatel. Tollal oli probleem rohkem usalduses ning likviidsusest, täna rohkem maksevõimetuses, mida on aga raskem kiirelt kõrvaldada.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. October 2008, 16:00
Otsi:

Ava täpsem otsing