Taani ja Rootsi muutuvad euromeelsemaks

28. oktoober 2008, 18:26

Kaks mõned aastad tagasi euro ära põlanud
Skandinaavia maad näivad finantskriisi tuules meelt muutvat.

Viimaste küsitluste järgi on Taanis Euroopa ühisraha kasutuselevõtu pooldajad juba napis ülekaalus, Rootsis aga ligineb pooldajate osakaal aeglaselt vastaste omale. Danske Banki värske uuringu kohaselt on eurole ülemineku pooldajaid 50,1% rahvast. Veel kuu aega tagasi olid pealpool selle vastased. Nii riigi juhtkond kui finantsvaldkonna olulised tegijad on ülemineku poolt. Taani, varem euro suhtes tõrges riik, on taipamas, kui raske on käia omapäi, kirjutas New York Times.

Rootslased soojenevad samuti mõnel määral euro suhtes. Euro pooldajate osakaal on Rootsis tõusnud vastaste oma ligidale, näitas täna Svenska Dagbladetis avaldatud küsitlus. 42% inimestest pooldas üleminekut eurole, 47% oli kindlalt oma Rootsi krooni poolt ning 11% ei omanud kindlat seisukohta, vahendas STT.

Viimastel aastatel on Euroopa ühisraha, küll aeglaselt, toetust juurde võitnud. 2003. a rahvahääletusel oli 56% euro kasutuselevõtu vastu. Uuringu tegija Sifo küsitles 1000 inimest.

Peale Rootsi ja Taani krooni on Lääne-Euroopas peale euroaja tulekut rahvuslike rahaühikutena alles veel Šveitsi frank, Norra ja Islandi kroon ning Suurbritannia naelsterling.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2008, 14:58
Otsi:

Ava täpsem otsing