Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Teadlased lõid vähki tõrjuva tomati
Uudis on meeldivaks üllatuseks geneetiliselt modifitseeritud toidu pooldajatele, sest näitab, et GMOd võivad inimese tervisele otseselt kasu tuua, kirjutab Reuters ajakirjas Nature Biotechnology ilmunud uurimust tsiteerides.
Geneetiliselt vähile vastuvõtlikuks tehtud hiired elasid tomatit süües oluliselt kauem kui hiired, kes sõid tavalist toitu, ütles bioloog Cathie Martin Briti valitsuse rahastatavast uurimisasutusest John Innes Center.
Uurimuses keskenduti antotsüaniinile. See on antioksüdant, mida leidub tumedates marjades, nagu mustikad ja mustad sõstrad. Nende marjade ja vähi, südamehaiguste ning mitmete närvihaiguste riski vähenemise vahelist seost on näidanud juba varasemad uurimused.
"Efekt oli märksa suurem kui me lootsime," ütles Martin. See on väga lihtne viis tervist tugevdada, kuid ometi ei tarbi suurem osa inimesi neid marju piisavas koguses, leidsid uurijad.
Antotsüaniini tootev tomat tegi läbi ka huvitava muutuse välimuses. Ta muutus tavalisest tomatist lillakamaks, olles seega ka värvi poolest sarnasem mustikale.
Katses uuritud hiired elasid tomatidieedil olles keskmiselt 182 päeva vanuseks, tomatita aga kõigest 142 päeva.
"See on tohutult julgustav, et kõigest väikeste muudatustega toitumises võib loomade tervist oluliselt parandada," ütles Martin.
Inimkatsed on aga alles mägede taga ning esimese asjana tuleb hakata uurima, kuidas antioksüdandid ikkagi vähirakkude teket pidurdavad. Uurimuse praktiline kasu aga võiks seisneda selles, et toitumisel on tõesti väga suur mõju inimese tervisele.
Autor: Siim Sepp