Teisipäev 28. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

100aastane mainekas USA päevaleht lõpetab ilmumise paberil

29. oktoober 2008, 11:23

Ajalooliselt hea mainega USA ajaleht
Christian Science Monitor lõpetab ilmumise päevalehena, sisu kolib internetti,
paberil tuleb edaspidi vaid uudistemagasin nädalalõputi.

"Kasutame sellist luksust – sellist võimalust – teha hüpe, mille enamik ajalehti peab järgmise viie aasta jooksul tegema," ütles Monitori toimetaja John Yemma. Kirjastaja teatas otsusest eile, kulude kokkuhoiuks paberväljaandest suurelt osalt loobudes on ta esimene USA üleriigiline ajaleht, kirjutas New York Times. Muudatus toimub uue aasta aprillist. Yemma sõnul võimaldab see ka edaspidi toimimas hoida oma kaheksat esindust välismail. Monitor on ajakirjanduses anomaalia, kuivõrd tegu on mittetulundusliku väljaandega, kes saab osa finantseerimisest kirikult.

Sisukate kirjatööde maine ja seitse Pulitzeri auhinda hoidsid väljaannet ajakirjandusilmas pikki aastaid kõrgelt hinnatuna. Väljaande olulisus vähenes, kui 1970ndate üle 220 000st kahanes levi praeguse 52 000 eksemplarini. Eelmise sajandi algul asutati väljaanne Bostonis vastukaaluks kollase ajakirjanduse levikule.

Meediatööstus, mis on lahti lasknud töötajaid, sulgenud kontoreid ja kahandanud väljaannete mahtu, jälgib Monitori katsetust tähelepanelikult. "Kõik räägivad uutest ärimudelitest. See on uus mudel," ütles Yemma. Bostoni ülikooli ajakirjandusteaduskonna juhi Lou Urenecki sõnul on raske ennustada sammu mõju teistele ajalehtedele, kuivõrd Monitor on kasumit mittetaotlev, teised aga enamasti mitte. Siiski uudistetootjad "lihtsalt peavad kujunema väiksemateks organisatsioonideks", märkis Ureneck.

Paberist loobumine näib kulude kokkuhoiuks väljaandjatele igati arvestatava variandina, sellise tulemuseni jõudsid näiteks New Yorgi üikoolis hiljuti konverentsi pidanud ajakirjandusjuhid. Siiski tuleb USAs ajalehtede tulust keskmiselt 90% just paberväljaandest ning sellest päevapealt loobumine lööks äri kummuli. Trüki, paberi ja levitamise kuludest loobumine oleks abiks, aga see ei kataks kaotatud tulusid. Monitor saab tellimustest praegu 9 mln dollarit aastas, reklaamitulu on märksa väiksem. Samas tuleb 12 mln dollarilt kirikult (First Church of Christ, Science), kuid siin ootab lähiaastail ees kahanemine 4 mln dollarile ja kirik näeks väljaannet parema meelega hoopis sissetulekuallikana. Sadakonna inimesega toimetus peab edaspidi asuma sisu tootma veebi ja täiendama seda vajadusel mitu korda päevas, lisaks pikemad lood nädalavahetuse uudisteajakirja.

Pikaajalised lugejad "armastavad kätte võtta kohvitassi ja ajalehe. Mina ka, pole midagi sellega võrreldavat. Aga igaüks peab varem või hiljem ülemineku läbi tegema ja sellega on juba arvestatud", rääkis toimetaja Yemma.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. October 2008, 12:09
Otsi:

Ava täpsem otsing