Lauri Lind: börsimanipulatsioonid maksaks liiga palju

29. oktoober 2008, 17:27

Swedbanki aktsiaturgude osakonna juht Lauri
Lind ütles, et rahandusministri turumanipulatsiooni määrus täpsustab juba varem
kehtestatud regulatsioone.

Samas pole tema sõnul praegu ohtu, et Eesti börsiettevõtete aktsiahindadega manipuleeritaks - see läheks manipulaatorile globaalse languse taustal liiga kalliks.

Lind rääkis aripaev.ee-le, et turumanipulatsioon oli Euroopa Liidu direktiivi ja Eesti seadustega reguleeritud juba ammu. "Rahandusministri määrus saab seda ainult täpsustada. See on tore, kuid vaevalt, et määrusest midagi palju muutub," ütles ta.

Lind lisas, et turumanipulatsiooni eest on ette nähtud ka reaalsed karistused, kuid siiani pole ükski uurimine karistuse määramiseni jõudnud. Uurimist alustab finantsinspektsioon, mis annab tööjärje üle politseile. "Uuritud on, aga keegi süüdistust pole saanud, kohtuasjadeni pole välja jõutud," märkis mees.

Lauri Lind (paremal) ja Armin Karu Lauri Lind (paremal) ja Armin Karu

Linnu sõnul puudutab turumanipulatsioon eelkõige väärtpaberiturgu ning aktsiate hindu. Samas ütles ta, et viimase paari kuu jooksul pole Tallinna börsil aktsiahindadega manipuleerimist ning nende kunstlikult kõrgel hoidmist näha olnud.

"Langustrend on nii üldine ja valdav, et selle vastu on raske võidelda. Kui keegi püüaks aktsia hinda hoida, nõuaks see temalt praegu väga palju raha ja ma arvan, et seda ei tehta," kommenteeris Lind.

Tallinna börsi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Tex Vertmann edastas määruse eelnõu kommentaariks: "Börsi hinnangul on tegemist väärtpaberituru usaldusväärsust ja investorkaitset tugevdava eelnõuga. Börsi ametlikud kommentaarid ning võimalikud ettepanekud edastame rahandusministeeriumile peale eelnõu põhjalikumat analüüsi."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2008, 12:22
Otsi:

Ava täpsem otsing