SEB fondiosaku omanik: kuidas pank kahju korvab?

30. oktoober 2008, 18:42

SEB fondiosaku omaniku Tiiu Rauki sõnul on
kaheldav, kas pank suudab kahju korvata, sest fondist on palju raha välja
voolanud.

„Mismoodi nad selle korvavad? Praegu pole pangakontol ju veel midagi. Tohutu kahju on tekitatud, see fond võib niiviisi omadega pankrotti minna,“ ütles SEB Likviidsusfondi osakuid omanud ettevõtja Tiiu Rauk, kelle ettevõtte kahju on hetkel 108 000 krooni.

SEB otsus kahju korvata tuli ettevõtjale üllatusena. „Avalik surve oli neil ilmselt nii suur taga, et ei jäänud enam midagi muud üle,“ lausus Rauk, kuigi SEB ise survet eitab.

„Kui ikka sellistel meestel on kahjud nagu kaitseminister ja Sõrg ja Raig, ka investorite liit uurib juba asja, siin ei saanud nad lihtsalt jääda ükskõikseks,“ lausus Rauk.

Ka Rauk esitas tarbijakaitsele ja finantsinspektsioonile küsimusi ning see on mõju avaldanud. „Meile antigi vale infot, siiamaani on kodulehel üleval fondi kohta see info nagu on kogu aeg olnud. Nad võiksid oma reklaame korrigeerida,“ lausus Raik, kelle sõnul kohaliku panga nõustajad ei teadnud ka midagi, nende arvates oligi see riskivaba.

Ettevõtja suhtub üsna kahtlevalt võimalusse, et ta oma raha veel kunagi näeb. „Ma ei saa seda enne uskuda, kui see mu kontol on. Kui ma hakkan loogiliselt mõtlema, siis fondist on olnud suur raha väljavool alates esmaspäevast. Nüüd tahetakse see ka hüvitada, siis peab ilmselt emapank sealt Rootsist suure süsti tegema,“ lausus Rauk ning lisas, et kui need, kes raha veel välja võtnud pole, peaksid hüvitise kätte saama, siis nad tõenäoliselt kraabivad pangast oma raha kähku ka välja.

Rauki sõnul peaks likviidsusfondi käekäigu eest peaks vastutama panga varahalduse pool. “Kas lastakse see fondijuht lahti või määratakse mujale või võtab vastutuse keegi juhatuse liikmetest,“ lausus ta. Rauk pidas arusaamatuks, kuidas panga audiitorid ei suutnud kaugemale mõelda ja sellele probleemile varem tähelepanu ei juhtinud. „Mis see siis nüüd on, kokkumäng?“ viskas ta küsimuse õhku.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. December 2008, 10:27
Otsi:

Ava täpsem otsing