Luik: pangaliit on hinnakartell

Mariliis Pinn 01. november 2008, 14:12

Meediaärimees Hans H. Luige hinnangul on
see, et kõik pangad on ühtselt leppinud kokku euro eluasemelaenude arvestamisel
kommertskursi küsimuses, et Eesti Pangaliit on nagu kartell.

Hans Luik arvas tänases Kuku raadio “Keskpäevatunnis”, et ei saa olla nii, et pankade ühenduses lepitakse kokku, et kõik pangad kasutavad euro eluasemelaenude arvestamisel kommertskurssi. „See on ebaeetiline. Mitte midagi ei erista seda kartellist, kuidas pangad tulevad kokku, kuidas ühtselt valivad kommertskursi, mitte ükski pank ei vali Eesti Panga ametlikku kursi, kõik koos kehtestavad meile kõrgema valuutakursi vägisi,“ rääkis Luik.

Eesti Investorite Liidu juhatuse liige ja ettevõtja Heldur Meerits leidis, et rahalises mõttes on see väike asi. „20 miljonit on väike number koma kohta taga, see on põhimõtte küsimus. Põhimõtteliselt on pangaliidu argumendid õiged, valuuta vahetusega on kulusid, kuid mõni töötaja, arvutiprogramm ei saa anda suurt numbrit. Ei saa ühtesid kulusid panna teistesse hindadesse,“ leidis ta.

Hetkel on pangaliit ja finantsinspektsioon puiselt kinni tões, et pangad võivad eurode konverteerimisel laenu tagasimaksetel kasutada kommertskurssi, kuigi on võimalus kasutada ka Eesti Panga fikseeritud kurssi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. November 2008, 14:04
Otsi:

Ava täpsem otsing