Rehe: Q Vara laen sõltub taanlastest

01. november 2008, 21:04

Sampo panga juhi Aivar Rehe sõnul lähevad
suurema riskisusega ja summadega laenud emapanga juurde ülevaatamisele, seetõttu
võtab Q Vara laenu pikendamine natuke rohkem aega, kui seda Eestis tehtaks.

Q Varal on Sampo panga ees 118 miljoni krooni eest lühiajalisi laenukohustusi. Q Vara taotles Sampolt laenude tagasimakse pikendamist kuue kuu võrra. Taani krediidikomitee otsustusprotsess on veel käimas laenude pikendamise kohta.

Rehe sõnul jagatakse krediidiotsused ära laenukomiteede vahel, need on kollegiaalsed otsused. „Teatud riskitasemest ja laenusummast alates antakse krediidiotsus edasi. On panga laenukomitee, Balti laenukomitee Helsingis ja kõrgem laenukomitee Kopenhaagenis. Taanis tehakse näiteks otsuseid üle 10 miljoni euro suuruste laenude üle,” rääkis Rehe otsustushierarhiast panganduskontsernis.

Laenukomitee teeb otsused laenu, tagatist, laenu pikkust, eritingimusi ja intresse arvestades.

„Ettevõtja ärilisi tugevusi hinnatakse, see ei ole seotud vaid rahaga, me vaatame sektorit, omanikke, juhtkonda. Selle järgi määratakse kliendile siis reiting,” märkis pankur, lisades, et kõrgema riskisusega kliendi puhul tehakse raport järgmise laenukomitee jaoks. „Aga alati on kirjutada raskem kui seletada,” ütles ta.

Rehe möönis,Aivar ReheAivar Rehe et lokaalselt tulevad otsused ettevõtjale kiiremini kui näiteks Kopenhaagenis või Helsingis. Lisaks on Sampo emapanga suhtumine ka konservatiivsem meie piirkonnale.

Rehe märkis, et kinnisvarasektor on hetkel surutise all, seda näitab sektor ise, mõned konfliktid panga ja klientide vahel ja ka majandustulemused. „Me töötame ka selle sektori klientidega väärtustsäilitavaid meetmeid järgides. See tähendab, et ei tehta kiireid negatiivseid otsuseid. Ma tean, et selles ärigrupis on veel piisavalt kasutamata äripotentsiaali, et täita korrektselt kohustusi nii oma äripartnerite kui ka kreeditoride ees,” selgitas ta.

Sampo juhi sõnul on panga hoiak selline, et ka selles sektoris tuleb töötada aktiivselt, et pakkuda ja leida lahendusi. Samm-sammult kolme kuni kuue kuuga liigutakse edasi.

„Praeguse seisuga ei ole,” vastas Rehe küsimusele, kas Sampo on Q Vara laenuga ämbrisse astunud. „Me töötame kliendiga personaalselt. Meie koostöö on väga hea. Teaduspärast on selle ettevõtte omanik endine pankur, nii et ta teab, kuidas pangaga töötada, ma usun positiivsesse koostöösse. Ma laenusuhet kliendiga väga täpselt kommenteerida siiski ei saa”

Q Vara III kvartali kahjum oli 23,1 mln krooni, käive 17,0 mln krooni. Töötajate arv vähenes üheksa kuu aruande järgi 84-lt 66ni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. December 2008, 18:38
Otsi:

Ava täpsem otsing