BÖRS: aktsiad rühivad põhja

Mait Jüriado 03. november 2008, 17:52

Dow Jonesi
tööstuskeskmine plussis -0,35%, S P 500 -0,67%, Nasdaqi +0,20%.

Täna on USA automüüjad teatanud siseriiklikest oktoobrikuu müügitulemustest. Numbrid on inetud ning indeksid kukkunud miinusesse.

General Motorsi müük oktoobris kukkus aastataguse ajaga 45%. Volvo müük -45%. Toyota Motor Corp. teatas 23%lisest langusest. Daimler AG 24,5% kukkumist aastaga. Mercedesel 34,3% kukkumist. Porche automüük kukkus tervelt 50,1% aastataguse ajaga võrreldes.

USA aktsiaturud lõpetasid kuu rekordilise kukkumisega. Langusele vaatamata tehti eelmine nädal aga megaralli. Dow Jones tööstuskeskmine tõusis 11,3%, S P 500 10,5%, Nasdaq 10,9%. Kuid Dow Jones kukkus oktoobris kokkuvõttes ikkagi 14,1%.

Makrostatistika pakkus positiivse ja negatiivse üllatuse. Tootmisaktiivsuse raport kukkus oktoobris teist kuud järjest. ISM indeks kukkus 38,9%ni, olles septembris 43,5%. See on madalaim number alates 1982. aastast. Nii suur kukkumine oli ootamatu. Analüütikud ootasid langust 41,5%ni. Näitu alla 50% peetakse majanduslanguse "territooriumiks."

"Kui kukutakse nii madalatele levelitele nagu seda oldi 1980. aastatel, ei saa ju olla väga optimistlik lähituleviku suhtes," kommenteeris Naroff Economic Advisorsi president Joel Naroff Marketwatchile.

Oktoobris kukkusid septembrikuuga võrreldes ka ehituskulutused -0,3%. Konsensus ootas veel halvemat tulemust (-0,8%).

Kolme kuu LIBOR dollari laenudele (millega pangad üksteisele võlgu annavad) on kukkunud 16 päeva järjest alla 3 protsendi, mis näitab krediiditurgude rahunemist ning peaks turgudele lisapositiivsust süstima.

Turgude tõusmist toetavad ajalooliselt USA presidendivalimised. Alates 20. sajandi algusest on Dow Jones tööstuskeskmine tõusnud keskmiselt 9,8% kaheteistkümne kuu jooksul pärast valimistulemusi, mil demokraadid on võimule tulnud. Statistika näitab ühtlasi, et Barack Obamat toetab 51% ameeriklastest, samas kui John McCaini 43%. USA president valitakse kolmapäevaks meie aja järgi.

Täna teatas tulemused Goodyear Tire Rubber (GT). Kolmanda kvartali kasum oli 31 miljonit dollarit. Aktsia hetkel +9,19%.

Täna teatavad tulemused veel MasterCard (MA) ning Viacom (VIA).

USA turud kauplevad täna jälle normaalsel ajal 16:30-23:00.

Nafta on täna NYMEXil languses 5,4%. Barrel maksab 64,17 dollarit.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2008, 23:08
Otsi:

Ava täpsem otsing