Sõerd: makse laekus 8,1% rohkem, aga arvestatud oli 25%-ga

06. november 2008, 17:34

Endine rahandusminister Aivar Sõerd ütles
oktoobri maksulaekumisi kommenteerides, et makse laekus kümne kuu kokkuvõttes
8,1% enam kui eelmisel aastal. Eelarves aga oli tema sõnul planeeritud, et
makse laekub sel aastal 25% rohkem.

“Kehvasti on laekunud ka aktsiisid,” ütles Sõerd ning lisas: “Sotsiaalmaksu laekumisele pole seni veel majanduslangus, palgakasvu aeglustumine ja tööpuuduse kasv olulist mõju avaldanud, aga see mõju jõuab varem või hiljem kohale ja avaldub ka sotsiaalmaksu laekumiste kasvu aeglustumises.”

Sama puudutab endise rahandusministri sõnul ka füüsilise isiku tulumaksu. Tema sõnul on ettevõtte tulumaksu laekumine tavapäraselt kõige suurem juulikuus, aasta lõpus on need laekumised väheolulised.

Käibemaksu on laekunud koguni üle 4% vähem kui eelmisel aastal, see on aga lisaks raskeveokimaksule ainuke tuluallikas mille kasutamise sihtotstarve pole seadustega ette määratud, rääkis Sõerd. “Lisaeelarvega püüti küll sellist eelarvepoliitilist läbikukkumist parandada, aga see samm osutus ebapiisavaks ja hilinenuks.”

Sõerd nentis, et negatiivne lisaeelarve jõustus alles aasta teises pooles, samal ajal kui aasta algul toimus avalikus sektoris märkimisväärne palgakasv ja püsikulud viidi tasemele, mis osutus Eesti riigile ülejõukäivaks. “Ka peale lisaeelarves ettenähtud kulude kärpimist jäi kulude kasv kaks korda kiiremaks tulude kasvust.”

Ülejõu käivad püsikulud tähendavad Sõerdi sõnul tuntavat eelarvepuudujääki juba tänavu (Eesti Panga prognoosi järgi 1,4% SKPst) ja seda puudujääki tuleb finantseerida kassareservi arvelt. “Sisuliselt võetakse eelmiste valitsuste poolt kogutud reservid kasutusele riigi jooksvate kulude katteks,” lisas Sõerd.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. November 2008, 11:49
Otsi:

Ava täpsem otsing