Teisipäev 25. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Inkassofirma: lootusetute nõuete arv kasvab

Annika Matson 10. november 2008, 10:06

Kogu Euroopas tegutsev inkassofirma Intrum
Justitia kontserni korraldas maksekultuuri uuringu, kust selgub, et üle
kolme kuu tasumata arved moodustavad juba 10,8% kõikidest Eesti ettevõtete
väljastatud arvetest.

Varasemate uuringute andmeid kõrvutades võib prognoosida, et lõplikult jääb praegu maksmata 6% - 8% arvetest. Lõplikult jääb Euroopas keskmiselt maksmata iga viiekümnes väljastatud arve ehk 2% kõikidest arvetest, kirjutas saadetud teates Intrum Justitia AS juhataja Ivar Tammemäe.

Euroopa ettevõtted tervikuna hilinevad praegu arvete maksmisega ligikaudu neli nädalat. Keskmine makseaeg alates arve väljastamisest kuni raha laekumiseni on Euroopas keskmiselt 55,5 päeva pikkune. Maksekultuur on parim Soomes ja teistes Põhjamaades ning kõige kehvem Portugalis, Kreekas ning Küprosel.
Võlgnevuste tõttu kannatavad enim väikeettevõtted. Lootusetute nõuete arv on suurim teenustesektoris, ehituses ja hariduses.

Õigeaegselt tasumata arvete tõttu on rohkem probleeme advokaadibüroodel, raamatupidamisteenuseid osutavatel firmadel, ehitusettevõtjatel, koolidel, ülikoolidel ja meediatööstusel.
Euroopas tervikuna makstakse avaliku sektori asutuste arved keskmiselt kümme päeva hiljem kui eraettevõtete ja koguni 25 päeva hiljem kui arved tarbijate poolt. Eestis on avaliku sektori asutused, vastupidi, aga kõige korrektsemad arvete maksjad.

"Paljusid võlgnevuste tõttu tekkinud probleeme on tõhusa krediidikorralduse abil võimalik vältida. Ilma järjepideva pikaajalise krediidikorralduseta võivad aga kulud ettevõtete jaoks olla majanduslanguse ajal märkimisväärsed,” selgitas Tammemäe. Tema sõnul on krediidikriisis käibelaenud läinud kallimaks ning muutunud raskemini kättesaadavaks. Seetõttu on korrektse maksekäitumise tähendus muutunud ettevõtete jaoks varasemast hoopis olulisemaks.

Intrum Justitia on veendunud, et ettevõtete jaoks on krediidihaldus praegu elutähtis valdkond. Euroopa ettevõtted kaotasid möödunud aastal õigeaegselt tasumata arvete tõttu kokkuvõttes 250 miljardi krooni suuruse summa.

Intrum Justitia on Euroopa juhtiv krediidikorraldusteenuseid pakkuv kontsern, mille tütarettevõtted tegutsevad 24 Euroopa riigis, lisaks firma agentettevõtted 160 riigis. Intrum Justitia kontsernis töötab 3100 inimest.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2008, 15:41
Otsi:

Ava täpsem otsing