Lepik: pank vaatab seda, kes jääb ellu

12. november 2008, 16:39

Portaali Tarkinvestor.ee asutaja ja omaniku
Kristjan Lepiku sõnul lõikavad peale mõõna kasu just need, kes praegu
investeerivad, kuid pangad on laenuandmisel jällegi halastamatumad kui kunagi
varem.

„Et uueks tõusuks valmis olla tuleks kasvada just praegu. Laenu saada on küll raske, aga selline mõtteviis peaks olema. Ka globaalselt toimub praegu riikide vahel jõujoonte jagamine,“ märkis Lepik.

Tema sõnul kipub ajalugu korduma. Rasketel aegadel läheb hästi esmatarbekaupadel ja neil, kes pakuvad vajadusi, näiteks nagu Tallinna Vesi. Lepiku sõnul on oluline vaadata makropilti. „Tõusvatel turgudel on kõik geeniused, kuid langevatel turgudel on seda vähesed,“ lausus investor.

Lepiku arvates sõltub tänapäeval palju sellest, milline on ettevõtte finantsiline ülesehitus. „Arvude mõõtmine on läinud ka laenuandjale olulisemaks. Kui mõni aeg tagasi vaadati seda, kes rohkem kasvab, siis nüüd seda, kes jääb üldse ellu ja n-ö millal raha otsa saab,“ lausus investor.

Samuti soovitas Lepik laenuandjaga kokku saades läbi mõelda enda vastused, sest pank küsib praegu palju rohkem andmeid kui varem. „Mida kiiremad ja targemad vastused, seda parem.“

Lepiku sõnul on kõige edukamad praeguses majanduskliimas need, kes teevad prognoose kõige täpsemalt. „Eesti on väike laevuke globaalsete turgude meelevallas. Keegi ei tegele enam ainult ühe alaga,“ lausus Lepik, kes ise usub, et kasv majanduses tuleb aastal 2010.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. November 2008, 17:16
Otsi:

Ava täpsem otsing