Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Muusikaga tegelemine teeb lapsed targemaks

12. november 2008, 23:08

Lapsed, kes vähemalt kolm aastat mõnda
pilli õpivad, edestavad teisi lapsi muusikaga mitte seotud sõnalistes
harjutustes ning arutlusoskuses.

Ka varasemad uurimused on näidanud, et muusika võib esile kutsuda mälestusi, vähendada stressi ning parandada isegi sportlikke võimeid, kirjutas LiveScience.

Teadlased võrdlesid 41 8-11-aastast last, kes olid õppinud kas klaverit või mõnda keelpilli, 18 lapsega, kes polnud ühtegi muusikariista harjutanud. Mõlemasse gruppi kuuluvad lapsed veetsid iga nädal umbes pool tundi kooli muusikatunnis. Pillimängu õppivad lapsed said ka umbes 45 minuti jagu nädalas eratunde ning harjutasid omaette kodus.

Testid näitasid, et pillimängu õppinud lapsed said oma kaaslastest palju paremaid tulemusi kuulamisharjutustes ning käteosavuses, mis on mõlemad muusikaõppimisega seotud. Samal ajal said noored muusikud paremaid tulemusi aga ka sõnavaraharjutustes – keskmiselt oli nende punktisumma teistest lastest 15 protsenti kõrgem – samuti 11 protsenti paremaid tulemusi arutlusoskust hindavates testides.

Uurimuse viisid läbi Harvardi meditsiinikooli teadlane Gottfried Schlaug ning Bostoni kolledži psühholoog Ellen Winner koos kolleegidega. Uurimistulemustest kirjutati pikemalt ajakirja PLoS ONE 29. oktoobri numbris.

Kuigi tulemused näitavad seost muusikaõppimise ja vaimsete võimete vahel, on teadlaste sõnul vaja põhjalikumaid uuringuid, et välja selgitada, mis on siin põhjus ja mis tagajärg.

"Võib olla hakkavad muusikaga tegelema need lapsed, kelle vaimsed võimed on paremad,” ütles Winner. „Võib ju olla, et arukamad lapsed viitsivad rohkem pilliõppimisega tegeleda. Samas võib ka olla, et pillimäng parandab vaimseid võimeid.”

Järgmises uurimuses plaanib Winneri rühm jälgida muusikaõppimist alustavaid tudengeid, mõõtes õpingute edenedes nende vaimseid võimeid. Kui sellise uurimuse käigus põhjuslik seos avastatakse, võiks see Winneri sõnul küsimuse lahendada.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. January 2009, 17:18
Otsi:

Ava täpsem otsing