Siim Kallas: laenuturg loksub paika 7-10 aastaga

15. november 2008, 21:14

Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallase
sõnul pole majanduses kiiret leevendust loota. Liiga palju on usutud
reitinguagentuure ja spekuleeritud. Usaldus taastub 7-10 aastaga.

"Keegi pole koostanud kapitalismi bilanssi ja tehniliselt polegi seda võimalik teha. Võime vaid ette kujutada muutusi varades ja kohustustes. Varade väärtus on kokku tõmbunud, kuid kohustused on jäänud samaks. Kuniks laenamise alus on korralikult paika loksub ja usaldus taastub, läheb 7-10 aastat," rääkis Kallas tänasel Reformierakonna majanduskonverentsil Restart!.

"Kus on uued töökohad?" küsis Kallas. Esiteks, rahapoliitika vallas, teiseks, riigi sekkumisel majandusse ja kolmandaks, turumajanduslike reformide loodud. Kallase sõnul räägitakse viimasest võimalusest vähe.

Kaubandus- ja muude riiklike piirangute kaotamise asemel püütakse pigem oma turgu ja ebaefektiivseid ettevõtteid kaitsta, panku ja hädas vingerdavaid ettevõtteid riigistada, suurendada ametnikkonda.

Siim Kallas nentis, et reeglina on suured kriisid puhkenud valitsuste tegematajätmistest. Tavaliselt tulevad inimesed kokku ja arutavad omavahel, mida peaks tegema ja leiavad kokkuvõtteks, et seda kõike peab tegema valitsus (mitte nemad ise - toim).

"Keegi ütles kunagi, et Eestist peaks saama rahvusvaheline finantskeskus, kes pakuks teenuseid nagu Island," meenutas Kallas. Õnneks seda ei juhtunud. Kallase hinnangul tuleb reitinguagentuuride rolli vähendada ja seda eriti väikestes riikides. Vastutus peab jääma ikkagi investorile ja pangale, kes seda investeeringut müüb, selgitas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. November 2008, 08:45
Otsi:

Ava täpsem otsing