Siim Kallas: patsiendid peaksid raha jätma parima teenuse pakkujale

Annika Matson 15. november 2008, 12:40

Siim Kallas ütles reformierakonna
majanduskonverentsil Restart, et Eesti patsientidele tuleks piirid Euroopa
Liidus lahti teha, et tekiks konkurents ja raha hakkaks saama parima teenuse
pakkuja.

„Vaja on turumajanduslikku paindlikkust kõikides valdkondades, küsimus on ettevõtluste soodustamises laiemalt. Vaja tuua uusi valdkondi, mis seni on monopoolse kuuluvuse all. Üks sellest on tervishoid, patsientide piiriüleste teenuste pakkumine. Patsiendid peaksid saama otsima paremat teenust teisest liikmesriikidest ja parema teenuse pakkujad hakkavad rohkem teenima. Eestis oleks siin nii mõndagi mõelda,“ kommenteeris Kallas oma ettekandes „Turumajandus – kas minevik või tulevik?“.

Kallas toonitas, et vaja on lahendada ka nö euroopa koolide rahvusvaheline võrgustik. Inimesed lähevad tööle liikmesriikidesse, võtavad kaasa ka pere, pere tähendab lapsi ja lapsed kooli. Turumajandust ja konkurentsi on Euroopas vaja tuua ka haridussüsteemi ning vaja on tuua rahvusvahelisi kooli Eestisse ja pakkuda konkurentsi Eesti põhi- ja keskkoolidele.

„Euroopa koolide kvaliteet kõrge,“ kinnitas Kallas.

Kallas toonitas, et vastutus rahva eest lasub ärieliidil. „Nii vana testament kui ka koraan mõistavad hukka spekuleerimise, liigkasuvõtmise. Ebaeetiline käitumine äratab viha ja see ei ole hea vaba õhkkonna tekkele,“ toonitas Kallas. Ta tõstatas murelikult küsimuse: „Kas mõistame, milline kullasoon on hetkel toimuv kommunistidele?“.

Samuti tõstatas Kallas küsimusel, kui kaugele kavatsevad valitsused majandusse sekkumisel minna. „Kriisid on tihti valitsuste tegemata jätmised,“ märkis Kallas.

Kallas pakkus, et majanduskriisist jõutakse välja alles 3-4 aasta pärast, see on tema sõnul just aeg, mis kulub Euroopa majanduskasvu taastamiseks.
Usalduse taastamine võib aga aega võtta kümme aastat.

Palju inimesi jääb selle aja jooksul töötuks, paljud tööstusharud kaovad üldse. Kinnisvaraarendus ei taastu endises mahus üldse. Ja Prantsusmaal näiteks on viimase aasta jooksul suletud 3000 restorani.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2008, 16:22
Otsi:

Ava täpsem otsing