Maksuamet kommenteerib kaotust vaidluses Vanniga

18. november 2008, 18:23

Maksu- ja tolliameti (MTA) juriidilise
osakonna juhataja Villy Lopman ütles, et kohus jagas maksuametnike
seisukohti, kuid tõlgendas Mati Vanniga peetud vaidluse faktilist külge
ametnikest erinevalt. Seetõttu loobus maksuamet kassatsioonikaebuse
esitamisest.

"Mati Vanniga peetud vaidluses ei pidanud MTA vajalikuks kassatsiooni esitamist mitmel põhjusel. Seejuures on olulisim asjaolu, et Tallinna ringkonnakohus põhimõtteliselt nõustus oma 7. oktoobri otsuses maksuhalduri seisukohaga maksukorralduse seaduse § 84 sisustamisel, kuid omistas teatud faktilistele asjaoludele maksuhaldurist erineva tähenduse. Sellest tulenevalt erines ka ringkonnakohtu otsuse lõppjäreldus maksuhalduri maksuotsusest," põhjendas Lopman vaidlusest loobumist ning ringkonnakohtu otsuse jõustumist.

"Riigikohus ei hinda ega tuvasta faktilisi asjaolusid. Samas lahknes maksuhalduri ja ringkonnakohtu seisukoht peaasjalikult just faktide hindamise osas. Sellest tulenevalt ei pidanud maksuhaldur kassatsiooni esitamist mõttekaks," lisas Lopman.

Lopmani hinnangul toetas ringkonnakohus maksuhalduri seisukohta, mille kohaselt tekib enda kontrolli all olnud äriühingu kaudu vara võõrandanud füüsilisel isikul maksukohustus, kui äriühingu tehingusse lülitamisel pole iseseisvat majanduslikku sisu. Mati Vanni tehinguid vaagides leidis ringkonnakohus, et äriühingu kasutamisel oli iseseisev majanduslik sisu ning seega ei saanud Vanni eraisikuna maksustada, selgitas Lopman.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2008, 18:23
Otsi:

Ava täpsem otsing