Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Instrutec astub hooga energeetika valdkonda

    Nii Instruteci kui ka teiste messide korraldajad on seisukohal, et Eesti väiksuse tõttu ei ole meil mõtet teha eraldi üritust kõikide sektorite või tootmisvaldkondade kohta.
    Sestap püütakse Instruteci kui tootmise- ja keskkonnamessi raamesse koondada võimalikult palju alasid, mis sel või teisel moel temaatikaga haakuvad.
    Instruteci projektijuhi Epp Sultsmanni hinnangul pole majanduslangus messile vähemalt sel aastal veel märkimisväärset pitserit vajutanud -
    eksponente on küll mõnevõrra vähem ja ka ekspositsioonipinda on vähem kui eelmisel aastal, ent sellel on ka majanduse olukorrast sõltumatuid objektiivseid põhjuseid. Ka ehitusmessi korraldamisega tegelev Sultsmann märgib, et rohkem kui tööstuses on raskete aegade kättejõudmine tunnetatav ehitus- ja kinnisvarasektoris.
    "Osalejate arvu ja pinna suuruse poolest on selle aasta Instrutec enam-vähem võrreldav ülemöödunud aasta messiga. Tänavu esmakordselt soovime laiemalt välja pakkuda energeetika temaatikat - biokütused, alternatiivenergia allikad, keskkonnasäästlikkus jmt," iseloomustab Sultsmann Instruteci korraldustoimkonna plaane. "Edaspidi keskendumegi traditsiooniliste valdkondade kõrval üha rohkem nendele uutele suundadele."
    Suurematest tänavustest loobujatest nimetab Epp Sultsmann puidutöötlemismasinate maaletoomise ja müügiga tegelevat firmat Kaur Trade. Küll on aga oma tootenäidistega kohal ettevõtte partner Saksamaalt.
    "Kuna suuremal osal suurtest seadmetootjatest on oma esindajad Eestis olemas, siis jääb messi rahvusvaheline ehk näiliselt mõnevõrra tagasihoidlikumaks, kuigi sisuliselt on kõik valdkonna olulisemad tootjad ja nende kaubamärgid Eesti müügiesinduste kaudu messil eksponeeritud," räägib Sultsmann. "Tänavu väärib aga märkimist näiteks Saksamaa firmade rohke esindatus messil."
    Ta tunnistab, et mõnevõrra on märgatav trend üürida varasemast natuke väiksemaid ekspositsioonipindasid. Kuigi messil osalemise tasu ja näitusepinna üür on tänavu täpselt sama, mis möödunud aastal, soovivad firmad rohkem väiksemaid pindu - näiteks mulluse 150 ruutmeetri asemel piirdutakse sel aastal sajaga.
    Aastaid Instrutecil oma uusi puidutöötlemismasinaid esitleva ASi Nava puidu- ja mööblitööstuse seadmete müügidirektor Robert Sild tõdeb, et Eestis näib messidel osalemise peamine põhjus seisnevat oma firma näitamises, justkui tõestamaks, et vaadake, oleme veel täies elujõus.
    "See on nagu teatud traditsioon, et igal juhul peab Instrutecil käima, kuigi vähemalt viimastel aastatel on messi praktiline väärtus seadmete müüjale muutunud majanduslikult küsitavaks," räägib Sild. "Vanasti oli jah nii, et sellistel üritustel õnnestus uusi kontakte sõlmida. Pikaaegne turulolek tekitab olukorra, et mess on pigem tuttavate klientidega kohtumise paigaks. On väga palju lihtsalt suhtlemist ja loodetavasti ka müügitehinguid. Kui mitte kohe, siis ehk edaspidi."
    Nava osalemine Instrutecil läheb firmale maksma kuuekohalise summa. Robert Sild mõtiskleb, et ehk annaks suurema kasuteguri, kui selle raha eest mõned müügimehed mööda Eestimaa ettevõtteid ringi käima saata.
    "Erinevalt näiteks Saksamaast, kus messide raames toimuvad suurejoonelised lepingute sõlmimise üritused, ei ole Eestis messidel lepingute allkirjastamise kommet," ütleb Sild.
    Eesrindliku erialamessi näitena nimetab ta kevaditi Hannoveris peetavat Ligna+ messi, kus kõrvuti on mööblinäitus ning selle mööbli tootmiseks kasutatavate tööstusseadmete mess.
    Siiski on alates läinud aasta detsembrist ASile Mecro kuuluval Naval seekordsel messil ka uudiseid, mida mööblitootjatele esitleda. Hiljaaegu sai Navast maailma ühe juhtiva puidutöötlemisseadmeid tootva kontserni SCM Group lepingupartner ja esindaja Eestis.
    Instrutecil näitab oma kilpdetailide töötlemise CNC-liini SCM Groupi kuuluv divisjon Itaaliast, kusjuures tehaste esindajad on Tallinnas kohal uut Morbidelli kaubamärki kandvat tehnoloogiat tutvustamas.
    "Tegelikult on see seade ammu unustatud vana asja tagasitulek," selgitab Robert Sild. "Sellist tüüpi seadmeid on maailmas toodetud juba viimased 30 aastat."
    Silla sõnul töötab ka Eestis Morbidelli masinaid oma poolsada. Ainult et vahepeal hakati tootma konsooltala külge kinnituva tööriistakorpusega masinaid, sest need muutsid võimalikuks materjali eestlaadimise tööpinnale, mis muutis operaatori töö mõnevõrra sujuvamaks. Siis aga tulid karmid ohutusnõuded, mille kohaselt kõik tööpinkide lõikeinstrumendid peavad olema kaetud. Sellisel moel muutus ühe punkti kinnitusega konsool kohmakalt suureks, pealegi kadus ka eestlaadimise eelis.
    Nõnda valmistasid konstruktorid juba aastate eest tootmises olnud portaaltalaga tööpingi täiustatud ja ajakohastatud versiooni, mille lõike- ja freesagregaadid paiknevad seadme tööpinna mõlemal serval.
    Säärase masina tootmine on senisest odavam, täiendused aga muudavad tööpingi kergemaks ja selle töö kiiremaks, kusjuures seade võimaldab töödelda senisest märksa laiemat mööbliplaati.
    "Töökiiruses olulist kokkuhoidu teha ei saa, sest puitu saab lõigata ja freesida ikkagi vaid sellisel kiirusel, mida füüsikaseadused lubavad," nendib Sild. "Aga poolteist miljonit krooni maksev tööpink on varustatuse taseme ja tootlikkuse kohta saadaval soodsa hinnaga. Kahju, et selline riist ei tulnud müüki juba kaks aastat tagasi."
    Igatahes näib, et seni, kuni ettevõtjatel huvi jagub, kestab ka Instrutec. Nii on järgmise aasta ürituse toimumisaeg maha märgitud traditsiooniliselt novembrikuu kolmandale nädalale.
    Pakutakse, et Instrutecil esitletav Morbidelli kõige värskema CNC-töötlemiskeskuse mudeli kontseptsioon hakkab maailmas peagi laineid lööma. Kuid nii see seade kui ka messil esitletav teemant-eelfreesidega servapealistusmasin ja segmenttallaga lailintlihvimismasin on mõeldud suurtele tootmisettevõtetele, kas Eestis jätkub nende järele piisavalt nõudlust?
    Arvamus, et ainult väga suured ettevõtted vajavad tehnoloogiliselt kõrgetasemelisi lahendusi, on väga lühinägelik. Eestis on puidutöötlemise vallas õnneks üpris eesrindlikud ettevõtted ning enamasti osatakse valida oma vajadustele vastav masin.
    Seadmete soetamist soosib ka Eestis valitsev tööjõupuudus ja selle üha kallimaks muutumine viimasel ajal. Kellele on tähtis tööprotsesside mitmekesisus, kellele sarnaste operatsioonide kiirus - nende seadmete lai tootevalik lubab soetada endale sobilike võimalustega masin.
    Näiteks Instrutecil tutvustatavad mudelid ja nende varustus sobivad laia profiiliga mööblitööstusele. Sellistele, kes valmistavad tooteid, alates puitlaastplaadist, lõpetades täispuidust mööbliga.
    Morbidelli Universal CNC-töötlemiskeskuse kasutamist võiksid kaaluda ka pehme mööbli tegijad, kel tarvis saavutada suurt töötlemislaiust ja pikkust.
    Firma DMC lihvimisseadmed on teada-tuntud oma headuses. Teiste tootjatega võrreldes pealtnäha samade tehniliste andmetega masina lihvimistulemus, mis sõltub üsna väikestest nüanssidest, on perfektne.
    Viimase aja mööblimood soosib puitlaastplaadist tehtud mööblit. IDM on servapealistusmasinate tootmisele orienteeritud firma, kes samuti kuulub SCM Groupi. Kõikide sellist tüüpi masinate välisele sarnasusele vaatamata peitub IDMi servapealistuspingi kaane all hulk nutikaid tehnilisi lahendusi, mida teistel pole.
    Kui olemasolevad seadmed on tarvis siduda ühte tehnoloogilisse liini, siis selleks näitame firmas Mahros toodetud etteande, väljajooksu ja vahekonveierite seadmeid.
    Energia on muutunud sõna otseses mõttes kuumaks teemaks ning seda põhjusega - üha raskem on tagada kasvavate majanduste energiavajadusi, tehes seda jätkusuutlikult.
    Kuid rääkimine energiateema tähtsusest ei vii asja iseenesest edasi - vaja on rohkem kompetentseid inimesi, kes orienteeruksid energiamajanduse juriidiliste, tehniliste, majanduslike ja keskkonnamõjude probleemide rägastikus ning suudaksid probleeme viia lahendusteni.
    Ja lahendused ei peitu niivõrd rohkema energia hankimises, kui olemasoleva paremas kasutamises. Siin on peamine potentsiaal, kuidas inimeste või ettevõtete, aga ka riigi energiaprobleeme rahuldavalt lahendada.
    Need inimesed, kes suudaksid ettevõtete energiamajandust juhtida, ei teki iseenesest, vaid neid tuleb koolitada ning teha neile täiendusõpet. Eestiski on käivitatud hulk kursusi, näiteks energiaaudiitorite koolitus, mis annavad vajalikke oskusi, kuid siiski vaid üksikutes lõikudes.
    ELi riikides on alates 2003. aastast toiminud kursus Euroopa Energiajuht (EUREM) ja tänavu on selle kursuse käivitanud ka Eesti konsortsium, kuhu kuuluvad Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Soojustehnikainseneride Selts, majandusministeerium ja OÜ EnPro Inseneribüroo. Kursus on välja töötatud Euroopa Ühenduse projekti Intelligent Energy-Europe toel ning Industrie- und Handelskammer in Nurnberg for Central Franconia juhtimisel.
    Eesmärk - luua ja käivitada üleeuroopaliselt tunnustatud standardiseeritud kursus - on juba lähedal ja enamikus ELi riikides toimib kursus edukalt.
    EUREM haarab ettevõtete kogu energiamajanduse juhtimiseks vajamineva temaatika, täiendades osavõtjate teadmisi ja oskusi regulatiivse, tehnilise, majandusliku analüüsi ja keskkonnahoiu osas ning andes tugeva praktilise toe inimestele, kes vastutavad ettevõtete energiakasutuse parandamise eest. Või on muul moel seotud energiamajanduse arendamisega.
    Kursuse lõpetanud saavad EUREMi sertifikaadi ja kursus on integreeritud ka Eesti inseneride koolitussüsteemi.
    Euroopas on selle kursuse läbinud ligi 1000 inseneri, tootmisjuhti, arhitekti, energiakonsultanti, projekteerijat.
    Eestis lõpetasid juunis EUREMi kursuse esimesed 13 inimest, kes esindasid kaugküttefirmasid jt ettevõtteid.
    Toetudes edukale kogemusele, on plaanis käivitada järgmine kursus veel sellel aastal.
    Energiaprobleemide edukas lahendamine on kindlasti üks asjaolu, millest sõltub praegusest majanduslikust madalseisust väljatulemine ning edu tulevikus. Ja energiaprobleemide edukas lahendamine sõltub asjatundjatest, siin loosungitega midagi ära ei tee.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Airbus sõlmis Türgiga ligi 20 miljardi dollari suuruse tarnelepingu
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: kuhu panna 1000, 10 000 ja 100 000 eurot?
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
Neljapäeval räägime raadiohommikus Coop Panga tulemustest. Ka turismihooajale vastu astuvast Viirelaiust, üleujutusest Dubais ja sellest, kuhu paigutada nii 1000, 10 000 kui 100 000 eurot.
East Capital müüs kaks hoonet
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.
Fondivalitseja East Capital Real Estate müüs kaks oma fondile kuuluvat hoonet: Maardus asuva tootmishoone ja Jõhvis asuva JEWE Mööblimaja.