Eesti pankurid vaid skandinaavlaste kannupoisid?

Piret Reiljan 20. november 2008, 11:26

Äripäev uuris Eesti välisomanduses
olevatest pankadest, mis piirist alates liigub kohalike laenuotsuste tegemine
piiri taha emapanka.

Pankurid jäid üsna kidakeelseks. Kui Sinul on oma kodupangas kogemusi, kus mõni otsus tehti kohaliku kontori asemel näiteks Rootsis, Soomes või Taanis, anna märku!

Mida aga rääkisid laenuotsuste tegemise protsessist pankurid ise?

Swedbanki Balti panganduse riskijuht Andres Trink:

"Seoses tänase situatsiooniga finantsturgudel ei ole meie puhul otsustuspädevustes olulisi muutusi toimunud, küll aga on tihenenud infovahetus ja koostöö. Oluline osa Swedbank Baltikumi tegevuse rahastamisest toimub juba 2005. aastast Swedbank Grupi treasury kaudu, mistõttu vastavad finantseerimisega seotud otsused tehakse vastavate üksuste koostöös.
Samuti toimub suuremate strateegiliste otsuste kinnitamine Swedbank Grupi juhtkonnas, kus osaleb ka 2 liiget Swedbanki Balti panganduse üksusest. Enamus konkreetseid laenuotsuseid tehakse Baltikumi tasandil."

SEB juhatuse liige ja krediidivaldkonna juht Erki Pugal:

"Kuna SEB kasutab maatriksstruktuuri, siis on suhtlemine eri riikide üksuste vahel tihe, kuid SEB Eesti otsustusmandaadis pole muutusi olnud. SEB Grupi tasandil kooskõlastame suuremad strateegilised otsused ja riskiprojektid."

Sampo Panga tegevjuht Aivar Rehe:

„Kui panganduskontsernid laiendavad ülepiiriliselt oma tegevust, siis on esimene valdkond, mida konsolideeritakse, riskide juhtimine – see tähendab koostööd omaniku ja kohaliku panga vahel.
Sampo Pangas tehakse krediidiotsuseid kolmel tasandil: panga laenukomitee, Baltikumi laenukomitee, Danske Banki laenukomitee.
Laenuprotsessis on oluline eelnev laenutaotleja ärilise võime analüüs, mille tulemusena potentsiaalsele laenuvõtjale omistatakse vastav reiting. Reiting on kompleksne hinnang omanikest/juhtkonnast, ärivaldkonnast ja firma rahalisest võimekusest. Reiting vaadatakse üle reeglina kord aastas.
Laenupädevused on seotud reitingutega - mida kõrgem on reiting, seda suurem otsustusõigus kohaliku panga laenukomiteel. Sampo Pangas kaasatakse omanik otsustamisprotsessi alates 10 miljonist eurost (u 157 mln kr).
Senine koostöö Sampo Panga ja Danske Banki krediidijuhtide vahel on hea. Otsustamisel on oluline roll tugeval eeltööl. Sampo Panga laenukomiteede otsused on kinnitatud u 95 protsendi ulatuses, mis on meie hinnangul kõrge tase.“

Nordea Panga pressiesindaja:

„Küsitud teemaga on nii, et kuna tegemist on meie pangasiseste protseduurireeglitega, siis ei kuulu need avalikustamisele.“
Kas eestlaste laenude üle otsustavad rootslased?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. November 2008, 12:32
Otsi:

Ava täpsem otsing