Lepik: Eestit ei saa teiste riikidega ühte patta panna

20. november 2008, 09:00

Tarkinvestor.ee omaniku Kristjan
Lepiku sõnul on hirm Kesk- ja Ida-Euroopa riikide maksejõuetuse ees
tõusnud, kuna riikide vahel ei osata nüanssides vahet teha.

Järgneb Kristjan Lepiku kommentaar

"CDS ehk credit default swap on derivaattehing, mis võimaldab kindlustust teatud tüüpi finantsvara peale. Näiteks kui investor ostab mõne ettevõtte võlakirju, saab ta CDS tehingu abil maandada selle investeeringu riski, juhul kui võlakirju emiteerinud ettevõte peaks muutuma maksejõuetuks. Kuid oluline on arvestada sellega, et CDS-e saab osta ka ilma võlakirju omamata, seega on CDS-idega kauplemas ka spekulante kui mõne ettevõtte või riigi maksevõimetust ette aimata, saab CDS-ide abil selle pealt teenida.

Kui nüüd vaadata Kesk- ja Ida-Euroopa riikide CDS-ide graafikuid, siis CDS spreadide tõus peegeldab justkui seda, et on tõusnud hirm nende riikide maksejõuetuse ees. Kuid märkida tuleb seda, et KIE CDS-id on väga ebalikviidsed ning kuna käive on madal, siis seetõttu ka mitte kuigi head pilti tegelikkusest nende abil siinsete riikide puhul ei pruugi saada. Näiteks Eesti puhul praktiliselt riigi välisvõlg puudub, seega ka Eesti CDS-i jälgimine just väga palju ei anna. Kuid paljude välisanalüütikute jaoks on Balkan ja Baltikum väga sarnased ja riikide vahel nüanssides ei osata eriti vahet teha, seetõttu ka kohati ebakorrektselt pannakse Eestit teistega ühte patta.

Eurole üleminek on Eesti jaoks väga oluline. Paistab, et seda mõistab nüüd ka valitsus, seega ma usun, et Maastrichti eelarvedefitsiidi kriteeriumit jälgitakse väga hoolikalt."

."

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. November 2008, 10:25
Otsi:

Ava täpsem otsing