Teisipäev 24. jaanuar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Vähi: eelarvemiinuse täidavad vaid reservid või laen

24. november 2008, 16:41

Suurettevõtja Tiit Vähi sõnul tuleb
järgmise aasta riigieelarve prognoositav defitsiit kümme miljardit krooni
katta kas reservide või laenu arvel.

Vähi hinnangul on järgmise aasta riigieelarve defitsiit kümme miljardit krooni, mida ei ole kulude kärpimisega võimalik kokku hoida. See tähendab, et tuleb kasutada reserve või võtta laenu, oleneb sellest, kumb tuleb majanduslikult otstarbekam, ütles ta.

See on juba riigi rahanduse kujundajate otsus, kas on otstarbekam need miljardid võtta reservidest või laenata, märkis Vähi.

Tema sõnul on majanduslanguse tingimustes raske kõikidel. Tuleks püüda võimalikult vähe rabeleda, st säilitada tänast majanduspoliitikat, kinnitas Vähi. "See tähendab, et majanduse langusfaasis ei tohiks tõsta makse, sest mitte niivõrd tähtis pole eelarve tasakaal, kuivõrd majanduse elavdamine," lisas ta.

Riigi otsusega tõsta majutusasutuste käibemaks viielt protsendilt üheksale võiks Vähi sõnul leppida, kui toitlustusasutustel langeks käibemaks 18-lt protsendilt üheksale. "Mõlemad valdkonnad on suures osas eksport, kuna hästi palju on väliskliente," põhjendas Vähi. Ekspordimaks on teatavasti null, lisas ta. Samuti on see valdkond tema sõnul kiire käibega ehk valdkonna raha läheks kiirelt ringlusse.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2008, 12:08
Otsi:

Ava täpsem otsing