Kraft: kliendileping ei luba laenumarginaali tõsta

26. november 2008, 16:56

Nordea pank eitas võimalust, et sarnaselt
Soomega tõstetakse ka Eestis ühepoolselt laenumarginaale. Aripaev.ee küsimustele
vastas Nordea panga juht Vahur Kraft.

Soomes tõstis Nordea ühepoolselt laenumarginaale. Kas midagi sarnast on lähiajal ka Eesti Nordeas plaanis?
Meie oma tegevuses lähtume klientidega sõlmitud lepingutest. Selles mõttes on kliendiga leping A ja O, mille alusel pank saab toimetada. Kui seda võimalust kliendilepingutes kirjas ei ole siis me seda ei kasuta.

Kas Soome puhul võib siis eeldada, et see võimalus oli kliendilepingutes kirjas?
Ma ei ole 100% kursis Soome lepingutega, aga ilmselt seal mingid võimalused olid. Ma jään vastuse võlgu.

Uus Maa Kinnisvara juhi Mika Sucksdorfi ütlusel on paljud arendajad nõiaringis, sest pangad on seadnud piiri, millest allapoole ei tohi korterite hinda lasta, aga selle hinnaga müüa ei õnnestu. Kas Nordea kavatseb ka arendajatele piiri seada?
Ei, mina ei ole küll sellest midagi kuulnud ja iga arendaja tegutseb ikka vastavalt oma äriplaanile ja võimalustele. Pank küll mingeid piire ei sea ei ühele ega teisele poole. Arendajad on ju eraldiseisvad ettevõtted ja nemad ise peavad oma äriplaane ette nägema ja kohandama.

Kui palju on Nordeas hapude laenude maht kasvanud kolmandas kvartalis, võrreldes eelmise aasta sama ajaga?
Mis puudutab halbu laene, siis selge see, et kui majanduskeskkond muutub halvemaks, toob see kaasa teatava kasvu. Aga ma võin öelda küll, et võrreldes turuga on meie olukord suhteliselt hea.

Kui suurt survet osutab Nordeale emafirma, kui palju lastakse teil otsuseid teha?
Nagu ma ka varem ütlesin, iga äriühing on oma tegevuses vastutav oma finantsnäitajate eest. Meil on kindlasti olemas üldine grupipoliitika ja üldised eesmärgid, finantseesmärgid. Meie tegevus lähtub nendest eesmärkidest. Mingisugused uusi või spetsiifilisi asju meil küll ei ole. Mingeid muutusi meie tegevuspoliitikas pole.

Kas Eesti krooni devalveerimine lööks Nordea panga uppi?
Aga miks Eesti krooni peaks devalveerima?

Aga juhul kui see tuleks päevakorda?
No aga see ei tule ju. Mina olen selles enam kui kindel. Olles ise üks krooni sisseviija, siis ma arvan, et elu on näidanud, et sellel ei ole mingisugust vajadust ega põhjust. Ja ka praegu me näeme, et erinevad sektorid kohanduvad, kes kiiremini, kes vähem kiiremini, aga see on sama küsimus, kas ma arvan, et ühel hetkel päike ei tõuse enam. Minu arvates ei saa niimoodi küsida.

Kas Kalevile laenu andnud pangana ei karda Nordea, et Kalev ja Tere satuvad raskustesse?
Meie ei kommenteeri kuidagi klientidega seotud asju.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2008, 16:48
Otsi:

Ava täpsem otsing