Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Džentelmenide kätš

    Esmaspäeval sai aga teatavaks, et Alta Capital Partnersi gruppi kuuluv AS Alta Foods on Stockholmi arbitraažiinstituudile esitanud taotluse, saamaks tagasi ASi Kalev toiduainetööstuse ja ASi Tere omandamiseks kevadel tasutud kuue miljoni euro (umbes 94 miljonit krooni) suurust ettemaksu.
    Samal päeval arestis Harju maakohus nõude tagatiseks Kalevi toiduainetööstuse aktsiad (summas umbes 550 miljonit krooni). Asjaolu, et tüliküsimus lahendatakse Rootsis, tuleneb ostja ja müüja vahel sõlmitud lepingust - arusaamatuste tekkimisel pöördutakse just Stockholmi arbitraažiinstituudi poole.
    Alta Capital Partnersi juht Indrek Rahumaa põhjendab nõude esitamist olukorra järsu halvenemisega finantsturgudel - nimelt on ostu-müügilepingus säte, mis võimaldab Alta Foodsil rahaturgudel kriisi tajudes tehingust ühepoolselt taganeda.
    Kalevi suuromanik Oliver Kruuda ei pea turuvapustuse argumenti kuigi vettpidavaks ja lubab Altale esitada omapoolse nõude - tehingu ärajäämisest tingitud kahju hüvitamiseks peaks Alta Kalevile tasuma 14,7 miljonit eurot (ca 230 miljonit krooni) ühes kogunenud intressidega. Kuus miljonit eurot ettemaksu arvestataks summast maha.
    Mullu sügisel leppisid Kruuda ja Rahumaa suure kära saatel ning kompvekke lutsutades kokku Kalevi kommivabriku ja Tere piimakontserni müügi.
    Praeguseks on "aasta tehing" täielikult liiva jooksnud. Kruuda peab oma sõnul läbirääkimisi teiste võimalike ostjatega, Rahumaa tunnistab aga kõigest hoolimata endiselt huvi Kalevi šokolaadikommide ja Tere jogurti vastu. Küsimus oli ja on hinnas.
    Kes siin siis kiusu ajab?
    Kui nüüd suurt pilti valgustada, siis on see nii - kui sa tahad midagi osta, siis sa paned selle ostu kinni ja maksad 10%. Kui sa ei suuda osta, siis see 10% jääb mulle. Kui ma nüüd müüa ei taha, siis ma maksan sulle tagasi selle 10% pluss veel 10% trahvi. See on kogu asja suur pilt. Ega siin midagi muud ei ole.
    See teadmine, et kohus teie vara arestib, tuli siis tõepoolest täieliku üllatusena?
    Mind siin maailmas enam mitte miski ei üllata. Mina pidasin esmaspäeval itaallastega jalgrattatiimi järgmise aasta arenguplaani koosolekut. Võib-olla saame eestlased suurde tiimi sõitma. Siis tegin vahepeal ühe suitsu ja sel ajal jurist tuli ja ütles, et selline asi on. Mina ütlesin fine, rääkige advokaadiga.
    Aga meil oli selles osas (Altaga) räägitud, et me saame ise omavahel hakkama. 12. novembril veel istusime laua taga ja sõstrasilmselt rääkisime üksteisega. Nüüd võeti kohtutoimikust välja, et 7. novembril on tehtud väljavõtteid igasugustest registritest.
    Kas see nende nõue puudutab ainult 6 miljonit eurot ettemaksu või maksis Alta Tere eest ka midagi ette?
    Põhimõtteliselt me käsitleme seda koos. Meie nõue on börsiteates esitatud suvel - 14,7 miljonit eurot. See on mõlema tehingu ärajäämise trahv ja selle nõude me esitame. Nõude tõendamiseks esitame me oma argumendid. Seda, kas meil on õigus või ei ole, otsustab Rootsi arbitraaž.
    Mina pidin saama eelmise aasta novembris raha. Eesti konkurentsiseadus annab õiguse ainult kaks kuud protsessi venitada. Kui me 20. septembril sõlmisime lepingu, siis 20. september pluss kaks kuud, on 20. november. Kõik need kuupäevad, mis sellest edasi on läinud, on olnud minu hea tahe aidata tehingut sulgeda.
    Kuidas protsess edasi läheb? Varad on arestitud, müüa ei tohi?
    Kui ma midagi peaks müüma, siis ma kindlasti müüks selle kallimalt kui 6 miljonit eurot. Ma arvan, et õiglane oleks see, et kohus vabastab mu aktsiad. Selline tagatis on üleloomulikult kõrge. 550 miljoni eest netovara on panditud tõendamata 90miljonilise nõude vastu. Ja nõue on tõendamata.
    Kui pikk see protsess tuleb ja mis juhtub, kui Alta võidab?
    Alta tugineb oma nõudes ainult turuvapustusele. Kui mina võtsin eelmise aasta sügisel ülevõtmispakkumise laenu ja tegin Kalevi aktsionäridele ülevõtmispakkumise, siis mul ei olnud turuvapustust. Selle aasta sügisel võtsin ma piimatööstuse ühendamise laenu. Kas siis minu jaoks ei ole turuvapustust?
    Kas see turuvapustuse punkt ei ole siis üldse pädev?
    Minu jaoks pidi tehing olema suletud 20. novembril (2007). Mina finantseerisin eelnevalt ülevõtmispakkumist, turuvapustust ei olnud. Ja kui nendel oli kevadel turuvapustus, siis mina finantseerisin nüüd sügisel oktoobris ära piimanduse kokkupaneku. Ka ei olnud turuvapustust. Kuidas saab olla nii, et mul ei ole ja nendel on?
    Kuidas müügiga jääb?
    Meil käib hästi tihe läbirääkimine. Alta taktika võib olla ka see, et peletada teisi ostjaid. Ja tegelikult on asi ka selles, et ma pean ükspäev otsustama. Kui saan praegu näiteks müügi eest palju raha, mida ma siis ostan? Öeldakse, et turg on maas, saab odavalt osta. Aga ma ei taha osta kellegi teise asju. Tahaks oma asju teha.
    Tegelikult oli juba mai lõpus selge, et Alta tahab finantsturgude olukorra järsu ja radikaalse halvenemise klauslit kasutades tehingust taganeda - miks nõue alles nüüd ametlikult sisse anti?
    Kuna me alustasime vahepeal heas usus Kruudaga uusi läbirääkimisi ja nüüd on selgunud, et kokkuleppele me ei jõudnud.
    Kes või mismoodi see džentelmen siin nüüd on või mis sellised suulised kokkulepped, et kohtu kaudu omavahel ei suhelda, üldse maksavad?
    Mingit sellist kokkulepet pole meil omavahel olnud. Pigem vastupidi - me vaidleme selle asja arbitraažis kiirelt selgeks ja siis arbitraaž otsustab.
    Samal ajal võime ju rääkida edasi ostu-müügitehingust.
    Üks spekulatsioon ongi see, et kuna Kalevil on teisigi kosilasi, siis aktsiate arestimise eesmärk on takistada teisi läbirääkimisi. Kas see on nii?
    Ei, kindlasti ei ole. See taotlus on tehtud pigem meie enda rahalise nõude tagamiseks.
    Ja nõue on tasutud ettemaks 6 miljonit eurot pluss intress?
    Jah.
    Likviidsuskriis puudutab ettevõtteid laiemalt. Kas läbirääkimiste ummikusse jooksmine on sellega seotud?
    Ei ole. Selles mõttes, et finantseerimine selleks pakkumiseks oli meil sisuliselt olemas.
    Jäi silma, et hinnas ei jõutud kokkuleppele - kas läbirääkimised, mis toimusid pärast esimese tehingu lõplikku luhtumist mais, olid hinna üle?
    Hind ja tegelikult kõik muud tingimused ka. Põhiline oli muidugi hind.
    Mis Te arvate, kui pikk see protsess tuleb? Millal mingit otsust oodata on?
    Neli-viis kuud, ma arvan.
    Samal ajal on Kalev lubanud ka oma nõude esitada - nemad tahavad saada 14,7 miljonit eurot ärajäänud tehingute eest? Mis Te sellest arvate?
    Nõudeid võivad kõik esitada. See on teine teema. Seda otsustab arbitraažikohus.
    On Teil endiselt Kalevi toiduainetööstuse ja Tere vastu huvi?
    On ikka.
    Sõltub hinnast?
    Jah.
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Gaasitoru värvi alt kraabiti välja keelatud Vene osad. Leedu tülis vaadatakse ka Infortari firma poole
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.